Extra voordeel bij de levering van energie: goedkeuring voor teruggaaf btw bij kortingen

14 juli 2022
Nieuws

Het was al bekend dat het btw-tarief vanaf 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022 is verlaagd van 21% naar 9% voor de levering van energie (aardgas via een aardgassysteem binnen de EU, stadsverwarming via een warmtenet en elektriciteit via het elektriciteitsnet). Doordat het lage btw-tarief slechts tijdelijk van toepassing is, is het ingewikkelder voor energieleveranciers om de btw-teruggaaf te berekenen over verleende kortingen. Hiervoor is nu een goedkeuring door de Staatssecretaris opgesteld.

Achtergrond goedkeuring

Energieleveranciers geven consumenten vaak een welkomst- of overstapkorting bij het afsluiten van leveringscontracten. De kortingen worden op verschillende momenten verleend aan de afnemers, bijvoorbeeld bij aanvang van een contract of na afloop van een bepaalde (gebruiks)periode. Voor deze kortingen kun je als energieleverancier de eerder afgedragen btw terugvragen.

In de regel reken je het kortingsbedrag toe aan de kortingsperiode voor het bepalen van de btw-teruggave. Door het tijdelijk verlaagde btw-tarief van 9% op de levering van energie kan het voorkomen dat het kortingsbedrag betrekking heeft op een periode waarin zowel 21% btw als 9% btw is verschuldigd. Energieleveranciers krijgen hier dus te maken met extra administratieve lasten bij het berekenen van de btw-teruggaaf over kortingen. Dit wil de Staatssecretaris voorkomen.

Wat houdt de goedkeuring in?

Voor de berekening van de btw-teruggaaf over verleende kortingen mag de energieleverancier met ingang van 1 juli 2022 uitgaan van het btw-tarief dat geldt op het tijdstip waarop het contract dat de korting bevat, is overeengekomen. Hiervoor gelden twee voorwaarden:

  • Je volgt bij een beroep op deze goedkeuring voor alle contracten dezelfde gedragslijn; en
  • Eenmaal gekozen voor toepassing van deze goedkeuring, ben je aan deze keuze gebonden tot het einde van een contract waarin een korting is voorzien.

Bij vragen over de btw bij levering van energie kun je contact opnemen met één van onze btw-adviseurs of een e-mail sturen naar btw@crop.nl.

 

Bron: Besluit Omzetbelasting. Teruggaaf van omzetbelasting bij kortingen in verband met de tijdelijke toepassing verlaagd btw-tarief voor energie.