4 eindejaarstips over de vennootschapsbelasting

17 november 2021
Nieuws

Wat kunnen ondernemingen dit jaar nog regelen rondom de vennootschapsbelasting? We delen de vier belangrijkste eindejaarstips over het tariefopstapje, earningsstrippingmaatregel, verliesverdamping en de belastingrente.

1. De fiscale eenheid heroverwegen

Het verbreken van een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting kan een voordeel opleveren in 2022. Het tariefopstapje kan namelijk aantrekkelijk zijn om de fiscale eenheid te verbreken. Voor belastbare winsten tot en met € 245.000 geldt nu een Vpb-tarief van 15%  en 25% over het meerdere. Vanaf 1 januari 2022 zal een Vpb-tarief van 15%  worden geheven over belastbare winsten tot en met € 395.000 en 25,8 % over het meerdere. Een fiscale eenheid kan eenmalig gebruik maken van dit lage opstaptarief. Verbreken van de fiscale eenheid kan onder omstandigheden voordelig zijn om meermaals gebruik te maken van het tariefopstapje in de vennootschapsbelasting. Een dergelijk verzoek moet dan voor 31 december 2021 worden ingediend bij de belastingdienst.

2. Aanscherping van de earningsstrippingmaatregel

De earningsstrippingmaatregel is een renteaftrekbeperking in de vennootschapsbelasting. Op grond van de huidige wetgeving is het saldo aan rente niet aftrekbaar van de winst indien dit meer is dan € 1.000.000 of hoger dan 30% van de fiscale gecorrigeerde winst (oftewel het brutobedrijfsresultaat). Voor 2022 wordt deze regeling aangescherpt door het aftrekpercentage te verlagen naar 20%. Als gevolg van deze wijziging kan de aanscherping van deze maatregel tot gevolg hebben dat jouw belastinglast groter wordt. Dit kan ook invloed hebben op de latente belastingpositie in de jaarrekening.

3. Voorkom verliesverdamping

Belastingplichtigen voor de vennootschapsbelasting kunnen op grond van de huidige wetgeving verliezen één jaar achterwaarts en zes jaar voorwaarts verrekenen. Per 1 januari 2022 worden verliezen echter onbeperkt voorwaarts verrekenbaar. Daarentegen staat de voorgestelde regeling toe dat verliezen slechts tot maximaal 50% van de belastbare winst verrekenbaar zijn (indien deze meer bedraagt dan € 1.000.000). Met andere woorden, voor zover de belastbare winst meer bedraagt dan € 1.000.000, geldt dat deze slechts voor 50% beschikbaar is voor verrekening. Belastbare winsten tot € 1.000.000 zijn in ieder geval verrekenbaar met beschikbare verliezen. Verliezen die beschikbaar zijn per 1 januari 2022 kunnen onbeperkt worden verrekend.

Er is door de wetgever voorzien in overgangsrecht. Dit betekent dat nog niet verrekende verliezen vanaf 2013 feitelijk onbeperkt verrekenbaar zijn onder de nieuwe regeling (indien het boekjaar gelijk is aan het kalenderjaar), rekening houdend met de hierboven genoemde beperkingen. Dit kan anders zijn wanneer sprake is van een of meerdere “korte” boekjaren in deze periode. Dit betekent ook dat verliezen uit 2012 in principe zullen verdampen in 2021. Mogelijk kan verliesverdamping worden voorkomen door het laten vrijvallen van bijvoorbeeld aanwezige stille reserve of herinvesteringsreserve in 2021.

4. Verhoging belastingrente

Belastingplichtigen voor de vennootschapsbelasting dienen hun aangifte vennootschapsbelasting in beginsel binnen 5 maanden na afloop van het kalenderjaar in te dienen bij de Belastingdienst, indien het boekjaar gelijk is aan het kalenderjaar. De Belastingdienst berekent in sommigen gevallen belastingrente. Hiervan is sprake indien bijvoorbeeld de aanslag is opgelegd op of na 6 maanden na afloop van het boekjaar (na 1 juli als boekjaar gelijk is aan het kalenderjaar). De Belastingdienst berekent daarentegen in de volgende gevallen geen belastingrente:

  • Indien de belastingplichtige de aangifte vennootschapsbelasting indient binnen 5 maanden na afloop van het boekjaar en de Belastingdienst de belastingaanslag oplegt conform de ingediende aangifte.
  • Indien de belastingplichtige een voorlopige aanslag aanvraagt binnen 4 maanden na afloop van het boekjaar.

Vanwege de coronapandemie was de belastingrente tijdelijk verlaagd naar 4% voor de periode van 1 oktober 2020 tot en met 31 december 2021. De belastingrente in de vennootschapsbelasting wordt weer verhoogd naar 8% per 1 januari 2022. Stel daarom de winstverwachting voor 2022 in een vroeg stadium vast om belastingrente te voorkomen door middel van het aanvragen van een voorlopige aanslag.