FAQ contractenrecht
Algemene voorwaarden zijn algemene regels waaronder je afspraken maakt met klanten. In deze voorwaarden bepaal je bijvoorbeeld onder welke condities je goederen levert, binnen welke termijn er dient te worden betaald of in hoeverre je aansprakelijk bent. Deze algemene regels verklaar je van toepassing op alle overeenkomsten die je sluit, zodat je niet steeds opnieuw over deze algemene zaken afspraken hoeft te maken.
Je kunt je algemene voorwaarden van toepassing verklaren door een verwijzing daarnaar. Van belang is dat je de wederpartij de kans geeft om voorafgaand of tijdens het sluiten van een overeenkomst jouw algemene voorwaarden te lezen. Dit kun je o.a. doen door de voorwaarden te overhandigen of mee te sturen met je offerte. Wanneer je je wederpartij niet de kans hebt gegeven om kennis te nemen van jouw algemene voorwaarden is het mogelijk dat de wederpartij de voorwaarden ongeldig laat verklaren door de rechter.
Niet in alle gevallen is het mogelijk om een contract op te zeggen zonder dat schadevergoeding is verschuldigd. In de wet is over opzegging van een contract niets geregeld. Daarom wordt vaak in een contract opgenomen onder welke voorwaarden een partij mag opzeggen. Het is verstandig om voordat je opzegt, eerst het contract en de algemene voorwaarden door te nemen.
Wanneer er sprake is van een overeenkomst die is afgesloten voor een langere periode, waaruit steeds verplichtingen voortvloeien, spreken we wel van een duurovereenkomst. Je kunt daarbij denken aan een huurovereenkomst, arbeidsovereenkomst of een franchiseovereenkomst. Voor de huur- en arbeidsovereenkomst zijn in de wet regels opgenomen voor opzegging. Wanneer dat niet het geval is, zoals bijvoorbeeld bij franchiseovereenkomsten, geldt dat de overeenkomst in beginsel kan worden opgezegd. Daarvoor moet wel een voldoende zwaarwegende grond zijn en zal een opzegtermijn gelden. Het is ook mogelijk dat je de wederpartij een schadevergoeding moet betalen.