WIA aanvraag indienen voor je werknemer, hoe werkt dat?

15 mei 2020
Artikel

Je bent ondernemer en één van je werknemers is langdurig ziek. Dat is voor beide partijen vervelend genoeg. Als dat ziekteverzuim langer dan anderhalf jaar duurt, ontvangen jullie beide van het UWV een brief over de aanvraag van de WIA-uitkering. Het aanvragen van een WIA-uitkering is voor de meeste werknemers een spannende, volgende stap in het ziekteverzuimtraject. Maar ook jij als werkgever hebt er waarschijnlijk niet dagelijks mee te maken. Wat komt er allemaal bij kijken?

Aanvraag indienen

Na anderhalf jaar ziekteverzuim ontvangen werkgever en werknemer een brief van het UWV over de aanvraag van de WIA-uitkering. Deze uitkering moet uiterlijk in de 93e ziekteweek aangevraagd worden door je werknemer. Het is belangrijk dat dit op tijd gebeurt en dat de juiste gegevens aangeleverd worden. Het kan daarom prettig zijn voor je medewerker, juist omdat hij of zij in het ziekteverzuim zit, om een dergelijke aanvraag samen in te vullen. CROP HR services kan jou en je werknemer helpen met het juist en tijdig invullen en indienen van de WIA aanvraag. Wij hebben vaker deze aanvragen ingediend en weten dus waar je op moet letten. Ook in deze tijd, waarin we met elkaar op afstand moeten werken door de coronacrisis, bieden we hulp op afstand.

Voorbereiding aanvraag & machtiging vanuit werkgever

Voorafgaand aan de aanvraag is het belangrijk om te checken of alle verzuimdossier stukken aanwezig zijn. Bijvoorbeeld het actueel oordeel van de bedrijfsarts en de medische informatie die de werknemer per post aan het UWV moet verzenden bij de WIA aanvraag.

Wij ontzorgen jou als werkgever in het proces bij de laatste fase van een verzuimdossier. Wij maken de WIA aanvraag compleet en leveren namens werkgever de dossierstukken aan bij het UWV. Het is namelijk mogelijk om CROP te machtigen voor de e-herkenning, zodat wij dit namens jou in orde kunnen maken.

Beoordeling WIA aanvraag

Uiterlijk 8 weken nadat de WIA aanvraag is ingediend volgt er een beoordeling door het UWV. In deze beoordeling staat aangegeven of de WIA uitkering aan jouw werknemer wordt toegekend en of dit een WGA of een IVA uitkering betreft. Deze beoordelingen volgen aan de hand van een gesprek dat de werknemer heeft met de verzekeringsarts en eventueel een arbeidsdeskundige.

Praktijkvoorbeeld

Een paar weken geleden belde een ondernemer met de vraag of ik kon ondersteunen bij een WIA aanvraag voor een van zijn medewerkers. Het is een bedrijf met 17 werknemers zonder een eigen HR afdeling, waardoor leidinggevenden hier weinig ervaring mee hebben. In een online meeting heb ik samen met deze werknemer de WIA aanvraag ingediend bij het UWV. Doordat wij samen het scherm konden delen, werkte dit erg goed en kon werknemer bij het invullen van de aanvraag met mij overleggen.

Voorafgaand aan de online meeting hebben we telefonisch een aantal zaken doorgenomen. Hierin heb ik uitleg gegeven over hoe deze online meeting in zijn werk zou gaan. Voor de werknemer gaf dit rust, omdat er iemand meekeek die een dergelijke aanvraag eerder heeft gedaan. Het voordeel voor de werkgever was, dat hij zich niet in de aanvraag hoefde te verdiepen en toch zeker wist, dat de werknemer goed geholpen werd.

Vragen?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het aanvragen van een WIA-uitkering? Of kunnen we je ergens mee helpen? Neem dan contact op met CROP HR services. Wij zijn je graag van dienst!

Contactpersonen

Chantal Bakkes, HR consultant bij CROP accountants & adviseurs
Chantal Bakkes
HR Consultant

Relevante diensten