Wat moet je als werkgever regelen bij ouderschapsverlof?

13 juni 2024
Artikel

Sinds 2022 hebben ouders betaald ouderschapsverlof na geboorte. Ook als een partner van een moeder bij jou werkzaam is, heeft deze recht op ouderschapsverlof. Wij vertellen je hoe de regeling werkt, en hoe je een aanvraag indient.

Lees ook onze whitepaper over zwangerschap en werk.

Het ouderschapsverlof bedraagt totaal 26 keer de overeengekomen arbeidsduur per week. Werknemers hebben van die 26 weken recht op maximaal 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

In die periode bestaat er recht op uitkering van het UWV ter hoogte van 70% van het (maximum) dagloon. Het gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof moet in het eerste levensjaar van het kind worden opgenomen en mag aaneengesloten of verspreid opgenomen worden. Het resterende ouderschapsverlof kan nog steeds worden opgenomen tot de 8e verjaardag van het kind, maar is onbetaald.

Partner
De partner heeft ook recht op ouderschapsverlof, inclusief de 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. Bij adoptie en pleegzorg is de uitkering voor het gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof alleen van toepassing in het eerste jaar na opname in het gezin.

Met de invoering van 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof beschikken ouders na de geboorte gezamenlijk over ten minste 40 weken (gedeeltelijk) betaald verlof inclusief 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof en 6 weken geboorteverlof. Het ouderschapsverlof en de gewenste wijze van opnemen moet minimaal 2 maanden voor de gewenste ingangsdatum zijn aangevraagd door de werknemer.

Procedure aanvraag betaald ouderschapsverlof

De (WAZO)uitkering dient door de werkgever te worden aangevraagd bij het UWV binnen 1 jaar en 3 maanden na de eerste verlofdag via het Werkgeverportaal. Een aanvraag kan alleen voor hele werkwerken worden gedaan en pas aangevraagd worden nadat een deel (minimaal een werkweek) van het verlof is opgenomen. Je kan maximaal 3 betaalverzoeken indienen bij het UWV.

Deze aanvraag kan dus betrekking hebben op de gehele verlofperiode (achteraf na 9 weken), maar ook op de eerste opgenomen week of een aantal opgenomen weken. Het UWV stelt bij de afhandeling van de aanvraag het recht en de hoogte van de uitkering vast en betaalt deze uit binnen 4 weken na het afgeven van de beschikking.

Hulp nodig?

Wij adviseren graag over deze regeling en kunnen ook de aanvraag van de uitkering bij het UWV (na machtiging) van de werkgever overnemen. neem contact op met je CROP-adviseur of met Charlena, HR consultant bij CROP.

Relevante diensten

Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Schrijf je in!

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacy verklaring.