Waarom een actuele RI&E essentieel blijft voor jouw organisatie
Een Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) is niet alleen een wettelijke verplichting voor werkgevers, maar vooral een belangrijk middel om de gezondheid en veiligheid op de werkvloer structureel te verbeteren.
De RI&E vormt de basis van het arbobeleid binnen jouw organisatie en helpt om risico’s tijdig te signaleren én aan te pakken. Let op: een RI&E is al wettelijk verplicht vanaf 1 werknemer.
Wat houdt een RI&E precies in?
Een volledige RI&E bestaat uit:
- overzicht van alle gezondheids- en veiligheidsrisico’s binnen de organisatie (incl. foto’s/ omschreven situaties n.a.v. het bedrijfsbezoek);
- Plan van aanpak met concrete maatregelen om deze risico’s te beperken of te verhelpen;
- deze wordt uitgevoerd op locatie binnen een online RI&E module, rekening houdend met de branche.
Uit diverse onderzoeken blijkt dat een aanzienlijk deel van het arbeidsgerelateerde verzuim (rond de 30–40%) voortkomt uit psychosociale arbeidsbelasting zoals stress, werkdruk en burn‑out. Dit benadrukt het belang van een actuele RI&E nog eens extra!
Moet de RI&E van mijn organisatie worden getoetst?
Organisaties <25 werknemers hoeven de RI&E niet wettelijk te laten toetsen, zolang er maar gebruikt wordt gemaakt van een erkende branche-RI&E. Als je als organisatie werknemers in dienst hebt tot 40u per week dan volstaat het uitvoeren van een RI&E checklist.
Bij 25 of meer werknemers is toetsing door een externe deskundige (vaak aangesloten bij de Arbodienst) verplicht. Heeft jouw organisatie 50+ werknemers? Dan heeft ook de Ondernemingsraad (OR) instemmingsrecht. De OR dient in dit geval vooraf in te stemmen met belangrijke besluiten over het arbobeleid, zoals de keuze voor of wijziging van de arbodienst.
Betrokkenheid en inzagerecht werknemers
Tijdens de RI&E worden werknemers gevraagd een enquête over psychosociale arbeidsbelasting in te vullen. De uitkomsten worden meegenomen in het plan van aanpak. Hoe beter werknemers op de hoogte zijn van de risico’s, hoe beter zij rekening kunnen bij het oplossen van deze risico’s.
Werknemers hebben inzagerecht in de RI&E (zoals vastgelegd in de Arbowet), zodat zij weten welke arbeidsrisico’s er zijn en welke maatregelen worden genomen. Actieve communicatie over risico’s draagt bij aan een veiligere werkomgeving.
Arbeidsinspectie controleert actief
De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of organisaties een actuele RI&E hebben met hierbij de wettelijk verplichte documenten. Dit gebeurt zowel steekproefsgewijs (preventief) als naar aanleiding van ongevallen of meldingen (als werkgever ben je verplicht dit te melden).
De inspectie baseert de planning o.a. op:
- sectoren (zoals bouw, zorg, horeca);
- thema’s zoals gevaarlijke stoffen, discriminatie en psychosociale belasting.
Heeft jouw organisatie geen actuele RI&E? Dan kan er een boete volgen, waarvan de hoogte afhankelijk is van vier matigingsgronden: of er een goede risico-inventarisatie en veilige werkwijze is opgesteld, of de randvoorwaarden aanwezig zijn om deze werkwijze toe te passen, of werknemers duidelijke instructies hebben gekregen, en of er voldoende toezicht wordt gehouden op de naleving. Elke matigingsgrond telt voor 25% mee in de matiging van de boete.
Wanneer is een RI&E ‘actueel’?
Een RI&E moet worden aangepast bij relevante veranderingen, zoals:
- nieuwe werklocatie(s) (verhuizing/ verbouwing);
- structureel thuiswerken;
- aanschaf van nieuwe machines of aanpassing werkprocessen/ beleid.
Kortom: de wettelijk verplichte RI&E is geen document dat je eenmalig opstelt, het vereist onderhoud!
Hulp nodig?
Twijfel je of jouw RI&E nog actueel is? Of wil je starten met een (vernieuwde) RI&E of advies over de RI&E checklist?
Wij denken graag met jou mee. We vernemen graag vooraf hoeveel werknemers er bij jouw organisatie werkzaam zijn en of dit op één of meerdere werklocaties is, om het verzoek zo compleet mogelijk te kunnen verwerken.
Neem dan ook bij vragen of offerteverzoeken contact op via hradvies@crop.nl, we helpen je graag verder!