Artikel

NOW terugbetalen of niet? Laat het ons voor je checken

17 augustus 2020

Ben je ondernemer en heb je in deze coronacrisis de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) aangevraagd? Dan kun je bij ons checken of de ontvangen bedragen juist zijn. Je ontvangt de NOW namelijk eerst als voorschot en pas daarna ontvang je een definitieve berekening.

NOW 1.0 en 2.0

De NOW kent op dit moment twee varianten. De NOW 1.0 gold voor de periode maart tot en met mei 2020. De NOW 2.0 geldt voor de periode juni tot en met september 2020.

LET OP!
De NOW 2.0 kan nog tot en met 31 augustus 2020 worden aangevraagd.

Tegemoetkoming in de loonkosten

De NOW 1.0 en 2.0 zijn beiden tegemoetkomingen in de loonkosten, waarbij de hoogte afhankelijk is van het omzetverlies. Bij een 100% omzetdaling is de tegemoetkoming maximaal en bedraagt 90%. De loonkosten worden verhoogd met een opslag voor bijkomende kosten, zoals vakantiegeld. De opslag in de NOW 1.0 is 30%, in de NOW 2.0 is dit 40%.

Voorschot

De NOW wordt  uitgekeerd als voorschot. Op basis van geschatte loonkosten en omzetverlies wordt in eerste instantie 80% van de te verwachten tegemoetkoming uitbetaald.

Ontvangen of terugbetalen?

Wil je weten, of het ontvangen voorschot overeenkomt met de definitieve tegemoetkoming? Neem dan contact met ons op.

Wij kunnen voor je berekenen of je op basis van daadwerkelijke loonsommen en omzetcijfers nog een gedeelte NOW 1.0 krijgt of mogelijk moet terugbetalen. In eerste instantie is 80% ontvangen. Wanneer je een ontslagaanvraag bij het UWV hebt gedaan wegens bedrijfseconomische redenen, dan houdt het model hier geen rekening mee.

Contactpersoon

Bram Reijnders, Tax manager bij CROP accountants & adviseurs in Arnhem, Amersfoort, Ede, Hoofddorp en Nieuwegein
Bram Reijnders
Tax Manager
+31 (0) 33 - 46 357 27 info@crop.nl