Invoering aftrek voor eigen vermogen

10 juni 2022
Whitepaper

Vanuit de EU bestaat al langer de wens om bedrijven te stimuleren te investeren met eigen vermogen in plaats van vreemd vermogen. Binnen het huidige systeem waarbij rente in beginsel aftrekbaar is en dividend niet, bestaat de fiscale prikkel om schulden op te bouwen. Dit wordt als onwenselijk ervaren. Om deze fiscale prikkel te verminderen is vanuit de EU een richtlijnvoorstel (DEBRA, de ‘debt-equity bias reduction allowance’), gepubliceerd. Op basis van dit voorstel wordt een aftrek voor eigen vermogen geïntroduceerd, ook wel notionele interestaftrek genoemd en wordt de renteaftrek beperkt. Dit moet gaan gelden voor alle belastingplichtigen voor de vennootschapsbelasting. Het is de intentie dat dit voorstel per 1 januari 2024 leidt tot aanpassing van de Nederlandse wet.

Doordat het pas een richtlijnvoorstel is, is de kans groot dat er nog diverse wijzigingen worden doorgevoerd en is het ook mogelijk dat het wordt uitgesteld of niet word ingevoerd. Als het in de EU wordt aangenomen, moet Nederland het nog implementeren. Hierbij moeten de regels worden aangesloten op de Nederlandse fiscale wetgeving. Waardoor diverse specifieke bepalingen zullen worden ingevoerd, bijvoorbeeld voor de toepassing bij een fiscale eenheid.

Hieronder wordt kort beschreven hoe de regels uitpakken, de te nemen stappen voordat dit ingevoegd wordt en de visie van CROP ten aanzien van deze regels.

Download

Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Schrijf je in!

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacy verklaring.