Due diligence

19 februari 2020
Artikel

Due Diligence is een term die gebruikt wordt voor een boekenonderzoek of bedrijfsonderzoek dat plaatsvindt bij bedrijfsovernames.

De overnemende partij wil vooraf weten, dat hij geen kat in de zak koopt en laat een uitgebreid boekenonderzoek verrichten. Hierbij wordt onderzocht of er geen juridische, fiscale of andere problemen boven tafel komen. Met dit boekenonderzoek kan ook de waarde van het bedrijf beter worden bepaald.

Zaken die bij een due diligence-onderzoek o.a. aan de orde komen zijn:

  • Financiën

Dit gedeelte wordt vaak door door de accountant van de koper onderzocht. Dit onderzoek richt zich vooral op de juistheid en aanwezigheid van activa en de volledigheid van passiva. De accountant beoordeelt ook de kwaliteit van de administratie. Dit onderzoek gaat verder dan een normale accountantscontrole.

  • Fiscale zaken

In dit gedeelte van het onderzoek wordt gekeken of er fiscale risico’s binnen de te verkopen onderneming zijn. Hiervoor is inzicht in belastingaangiften en belasting controleverslagen nodig.

  • Juridische zaken

De koper wil inzicht in de juridische positie van het bedrijf. Zaken die bij dit deel van het onderzoek onder de loep genomen worden zijn onder andere overeenkomsten, arbeidscontracten, vergunningen, claims, lopende rechtszaken en verzekeringen.

Wil je meer weten over wij voor jou een due diligence kunnen uitvoeren? Neem dan contact met ons op!

Neem contact op

Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Schrijf je in!

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacy verklaring.