Grote veranderingen beleid houdstervennootschappen – btw
De Staatssecretaris publiceerde recent twee besluiten waarbij het oude beleid wordt ingetrokken en nieuw beleid is geformuleerd over houdstervennootschappen. Het nieuwe beleid is vanaf 1 juli 2025 van toepassing. De besluiten zien op het recht op aftrek van btw bij aan- en verkoop van aandelen in deelnemingen en de fiscale eenheid btw, waaronder het opnemen van houdstervennootschappen (hierna: houdsters) in de fiscale eenheid.
Recht op aftrek: houden, aankopen en verkopen van aandelen
Het enkel houden van aandelen levert geen btw-ondernemerschap op. De btw op de kosten die samenhangen met het houden, aankopen en verkopen van aandelen is daardoor in principe niet aftrekbaar. Van het houden van aandelen is wel sprake van btw-ondernemerschap in de volgende gevallen:
- De aandeelhouder moeit zich in het beheer van zijn deelneming en ontvangt daarvoor een vergoeding. Denk aan managementwerkzaamheden of btw-belaste verhuur.
Volgens het nieuwe beleid is het niet langer vereist dat de aandelen een meerderheidsdeelneming vormen.
- De aandelen vormen een rechtstreeks, duurzaam en noodzakelijk verlengstuk van de economische activiteit van de aandeelhouder.
Hoewel we dit in de Europese rechtspraak al langer kennen, was dit voor de Nederlandse praktijk veel minder relevant. Door de intrekking van het oude beleid wordt dit in Nederland ook relevant. De exacte uitleg van dit begrip ‘verlengstuk’ is helaas niet zwart-wit. Duidelijke voorbeelden zijn herstructurering, de verkoop van aandelen met het oogmerk de opbrengst te gebruiken voor andere economische activiteiten en tot slot de uitbreiding van operationele activiteiten.
- De aandeelhouder handelt bedrijfsmatig in aandelen en andere effecten.
Recht op aftrek?
Levert het houden van aandelen btw-ondernemerschap op? Kijk dan of en zo ja, in hoeverre je recht op aftrek van btw hebt. Daarvoor moet je weten of het gaat om direct toerekenbare kosten aan de (voorgenomen) handeling met betrekking tot de aandelen of om algemene kosten die samenhangen met de totale economische activiteiten.
Voorbeeld bij de verkoop van aandelen
- Gaat het om directe kosten bij de verkoop? Dan is de btw op de kosten in principe niet aftrekbaar, omdat de verkoop een btw-vrijgestelde prestatie is. Er is een uitzondering voor verkoop van aandelen aan een afnemer buiten de EU. De btw op de kosten is dan wel aftrekbaar.
- Gaat het om algemene kosten én hangen die samen met het geheel van de economische activiteiten? Dan heb je (gedeeltelijk) recht op aftrek conform je pro rata.
De omzet van de aandelenverkoop moet je mogelijk meenemen in je pro rata berekening, wat ongunstig is voor je recht op aftrek. Dit hoeft niet als het gaat om een bijkomstige financiële handeling. De verkoop van een deelneming uit een concern of fiscale eenheid btw zouden als zodanig kwalificeren. Een aandeelhouder die bedrijfsmatig handelt en/of private equity bedrijven dienen de omzet uit de aandelenverkoop in de pro rata berekening mee te nemen.
Het huidige ruime beleid voor het recht op aftrek bij verkoopkosten vervalt per 1 juli 2025. Vanaf dan moet je telkens de nieuwe volledige beoordeling maken. Heb je hier hulp bij nodig? Schakel dan met onze btw-specialisten.
Fiscale eenheid btw
Houdsters die geen btw-ondernemer zijn, kunnen in principe geen deel uitmaken van een fiscale eenheid btw. In het oude beleid (geldig tot 1 juli 2025) is opgenomen dat deze houdsters onder voorwaarden toch deel kunnen uitmaken van een fiscale eenheid btw. In het nieuwe beleid is deze goedkeuring overgenomen en uitgebreid naar tussen-houdsters. De voorwaarden om een fiscale eenheid aan te gaan zijn:
- Het moet gaan om een houdster of een tussen-houdster;
- De (tussen-)houdster vervult binnen het concern een sturende en beleidsbepalende functie voor werkmaatschappijen die ook binnen het concern opereren;
- Aan de standaard verwevenheidseisen voor de vorming van een fiscale eenheid btw is voldaan (financiële, organisatorische en economische verwevenheid);
- Het verzoek tot opname in de fiscale eenheid wordt schriftelijk aan de inspecteur gericht. De inspecteur zal op het verzoek beslissen bij beschikking.
Heb je vragen over de btw-positie van houdsters? Neem dan contact op met één van onze btw-adviseurs of met je vaste contactpersoon binnen CROP.