Belastingplan 2025: Laag btw-tarief voor cultuur en logies verdwijnt

20 september 2024
Artikel

Veel culturele diensten en leveringen zijn nu belast tegen het 9% btw-tarief. In het Belastingplan 2025 is voorgesteld om vanaf 1 januari 2026 geen laag btw-tarief meer te hanteren voor de meeste culturele diensten en leveringen. In plaats daarvan zal het btw-tarief van 21% van toepassing zijn.

Dit artikel vloeit voort uit de fiscale wijzigingen die zijn aangekondigd in de Miljoenennota 2025.

Wat verandert er?

Het kabinet heeft voorgesteld om het btw-tarief voor veel culturele en sportieve diensten en leveringen te verhogen naar 21%. Het gaat daarbij om de volgende activiteiten:

  • de invoer van kunstvoorwerpen en de levering van kunstvoorwerpen door de maker;
  • de levering van boeken (inclusief e-books), dagbladen, weekbladen en tijdschriften;
  • het uitlenen van boeken (inclusief e-books), dagbladen, weekbladen en tijdschriften;
  • het geven van gelegenheid tot sportbeoefening en baden;
  • het verstrekken van logies binnen het kader van hotel-, pension- en vakantiebestedingsbedrijf aan personen die daar slechts voor een korte periode verblijf houden;
  • het verlenen van toegang tot openbare musea of verzamelingen;
  • het verlenen van toegang tot muziekuitvoeringen en toneeluitvoeringen;
  • het verlenen van toegang tot sportwedstrijden, sportdemonstraties en dergelijke;
  • het optreden door uitvoerende kunstenaars.

De voorgestelde ingangsdatum van deze wijzigingen is 1 januari 2026.

Naast al deze veranderingen is het belangrijk om te realiseren dat het btw-tarief niet voor alle culturele diensten verandert. Het verlenen van toegang tot attractieparken, speeltuinen, siertuinen, circussen, dierentuinen en bioscopen en het gelegenheid geven tot kamperen blijven bijvoorbeeld belast tegen het 9% btw-tarief.

Achtergrond

Het doel van dit voorstel is in eerste instantie budgettair, maar daarnaast wil het kabinet met deze aanpassingen het belastingstelsel vereenvoudigen. Of de vereenvoudiging helemaal lukt, is maar de vraag. Doordat het 9% btw-tarief voor een aantal culturele diensten blijft bestaan, zullen er nieuwe vragen komen over de afbakening.

Wat betekent dit voor jou?

Verricht je activiteiten waarbij het btw-tarief wordt verhoogd? Zorg er dan voor dat jouw administratie en facturatie op tijd aangepast is met de wijzigingen vanaf 1 januari 2026.

In de culturele sector wordt vaak gewerkt met vooruitbetalingen. Het kan dus voorkomen dat je in 2025 vooruitbetalingen ontvangt voor voorstellingen, wedstrijden etc. die pas in 2026 plaatsvinden. Op basis van het Belastingplan bereken je dan ook over de vooruitbetaling in 2025 al 21% btw. Dat betekent dat de administratie al ver vóór 1 januari 2026 aangepast moet zijn.

Er zijn nog veel bezwaren tegen deze btw verhoging door allerlei belangengroepen en zelfs door de Tweede Kamer. Het is daarom nog maar de vraag of deze wijziging in de huidige vorm wordt doorgevoerd.

Heb je vragen over de veranderingen van het btw-tarief? Neem dan contact op met één van onze btw-adviseurs of stuur een e-mail naar btw@crop.nl. Wij denken graag met je mee.

Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Schrijf je in!

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacy verklaring.