Oprichten van bv’s kan online vanaf 1 januari 2024
Dit jaar is het wetsvoorstel digitaal oprichting besloten vennootschappen (DOBV) aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer. Vanaf 1 januari 2024 wordt het mogelijk om digitaal bv’s op te richten.
Al in 2021 is een Europese richtlijn aangenomen op basis waarvan Europese landen verplicht worden om hun vennootschapsrechtelijke processen te digitaliseren. Daaronder valt onder meer het oprichten van vennootschappen.
Op 21 april 2022 is het wetsvoorstel online oprichting besloten vennootschappen (DOBV) ingediend bij de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel DOBV is in juni 2023 aangenomen door de Tweede- en Eerste Kamer en vanaf 1 januari 2024 wordt het mogelijk om digitaal bv’s op te richten.
Oprichting bv – huidige stand van zaken
De oprichting van een bv vindt plaats bij de notaris. Voordat een notaris een vennootschap opricht, is het op dit moment zo dat de oprichters zich persoonlijk moeten identificeren bij de notaris. Wanneer dat niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat de oprichters zich in het buitenland bevinden, moet identificatie plaats vinden via een lokale notaris in het land waarin de oprichters zich bevinden.
Nadat er (belangrijke) keuzes zijn gemaakt voor het vormgeven van de statuten van de op te richten bv, vindt de oprichting plaats. Als er meerdere aandeelhouders betrokken zijn, wordt er vaak voor gekozen om een gedeelte van de afspraken die gaan gelden tussen de aandeelhouders vast te leggen in een aandeelhoudersovereenkomst. Een voordeel van een aandeelhoudersovereenkomst ten opzichte van statuten is dat een aandeelhoudersovereenkomst niet openbaar is, in tegenstelling tot statuten. Daarnaast is een aandeelhoudersovereenkomst eenvoudiger te wijzigen, zonder tussenkomst van een notaris.
Digitale oprichting bv
Vanaf 1 januari 2024 is het mogelijk om het gehele proces van het oprichten van een bv digitaal te laten verlopen. Via een speciaal daarvoor ingericht systeem kan een notaris via een videoverbinding de identiteit van de oprichters vaststellen. De oprichtingsakte mag eveneens volledig elektronisch zijn, net als de ondertekening van die akte.
Ook bij het digitale oprichten van een bv blijft het van belang om stil te staan bij de inrichting van de statuten van de bv (en het eventueel vastleggen van een gedeelte van de afspraken in een aandeelhoudersovereenkomst), zodat deze optimaal aansluiten bij het doel waartoe de bv wordt opgericht.
Vooralsnog wordt het digitaal oprichten van een bv enkel mogelijk als de aandelen van de bv bij oprichting worden volgestort in geld. Indien er een andere wijze van volstorting gewenst is, zal gekozen moeten worden voor de reguliere, niet-digitale, route.
Uiteraard blijft het mogelijk om een fysieke afspraak te maken bij de notaris om een bv op te richten.
We denken graag met je mee over het oprichten van een bv, het vormgeven van de statuten en of het wenselijk is om een gedeelte van de afspraken vast te leggen in een aandeelhoudersovereenkomst.