Beperking vbi-regime

26 september 2023
Artikel

Momenteel kan een open fonds voor gemene rekening (FGR) en een Naamloze Vennootschap (NV) onder strikte voorwaarden kwalificeren als een vrijgestelde beleggingsinstelling (vbi). Als het vbi-regime wordt toegepast is er een volledige vrijstelling voor de vennootschapsbelasting; er hoeft geeneens aangifte gedaan te worden en is er geen inhoudingsplicht voor de dividendbelasting.

Dit artikel vloeit voort uit de fiscale wijzigingen die zijn aangekondigd in de Miljoenennota 2024.

Het doel van het vbi-regime is het faciliteren van collectief beleggen, waarbij betere risicospreiding mogelijk is in vergelijking met individueel beleggen. Door de vrijstelling voor de vennootschapsbelasting wordt voorkomen dat collectief beleggen zwaarder is belast dan individueel beleggen.

Uit onderzoek blijkt echter dat slechts een heel klein deel van de vbi’s hiervoor benut wordt. De meeste vbi’s worden gebruikt door vermogende personen en families. Zij kunnen op deze wijze in box 2 beleggen in plaats van in box 3. Dit wordt als niet gewenst gezien en voorgesteld is om het vbi-regime enkel nog open te stellen voor beleggingsinstellingen of icbe als bedoeld

in de Wet op het financieel toezicht (Wft). Hierdoor eindigt de toepassing van het vbi-regime voor de bijna alle vbi’s.

Bij toepassing van het vbi-regime zal dus beoordeeld moeten worden of aan de nieuwe voorwaarden voldaan kan worden en/of herstructurering nodig is.

Beperking fbi-regime

De fiscale beleggingsinstelling (fbi) is belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting, maar haar inkomsten zijn tegen een tarief van 0% belast. De achtergrond hiervan is hetzelfde als bij de vbi, ook voor het fbi-regime is het doel het faciliteren van collectief beleggen. Waarbij de belastingheffing plaatsvindt bij de aandeelhouders van de fbi. In verband daarmee moet zij wel dividendbelasting inhouden.

In de praktijk zijn er twee typen fbi. Fbi’s die in diverse effecten beleggen en fbi die voornamelijk in vastgoed beleggen. Vanaf 1 januari 2025 is het voor een fbi niet meer toegestaan om direct in Nederlands vastgoed te beleggen. De achtergrond hiervan is dat buitenlandse aandeelhouders in een fbi, of buitenlandse fbi’s bij beleggingen in Nederlands vastgoed, vaak geen of zeer weinig belasting in Nederland zijn verschuldigd. Doordat belastingverdragen de heffing over dividend vaak voorkomen of sterk beperken. Dit wordt als onevenwichtig gezien en daarom worden Nederlandse vastgoedbeleggingen uitgesloten van het fbi-regime.

Met ingang van 1 januari 2025 worden fbi’s die nog rechtstreeks in Nederlands vastgoed beleggen regulier belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting.

Om herstructurering mogelijk te maken wordt in voor 2024 een tijdelijke vrijstelling voor de overdrachtsbelasting voorgesteld om herstructurering, onder voorwaarden, zonder heffing van overdrachtsbelasting mogelijk te maken.

Voor fbi’s die beleggen in vastgoed is het noodzakelijk om in 2024 te beoordelen of verdere toepassing van het fbi-regime nog gewenst is onder deze voorwaarden en in het geval herstructurering nodig is, hier tijdig mee te starten.

Neem daarom tijdig contact met je adviseur bij CROP.

Meer informatie

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, neem dan contact op met Robert Honing of met je persoonlijke CROP adviseur.  

Neem contact op

Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Schrijf je in!

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacy verklaring.