Tijdspad afwikkeling bezwaren box 3

27 augustus 2024
Artikel

Een kleine drie jaar geleden oordeelde de Hoge Raad dat het forfaitaire box 3-stelsel een inbreuk vormt op diverse rechten. In de tussentijd is duidelijk geworden hoe het werkelijke rendement in box 3 berekend wordt. Wanneer dit werkelijke rendement lager is dan het forfaitaire rendement, dan moet belasting betaald worden over dit lagere werkelijke rendement.

De Belastingdienst verwacht in juni 2025 een online formulier beschikbaar te stellen waar dit werkelijke rendement kan worden ingevuld. Daarna zou eind 2025 de eerste definitieve aanslag op basis van dit werkelijke rendement opgelegd worden. In het tweede kwartaal van 2026 hoopt de Belastingdienst dan uitspraak te doen op de ingediende bezwaarschriften tegen al opgelegde definitieve aanslagen.

Niet binnen wettelijke termijnen

Maar dit voorgenomen tijdspad is niet in lijn met de wettelijke termijnen die zijn opgelegd aan de Belastingdienst. Zo moet een aanslag binnen drie jaar na het einde van het belastingjaar worden opgelegd, deze termijn wordt verlengd met het verleend uitstel voor het indienen van de aangifte. Dus om deze termijnoverschrijding te voorkomen, worden de komende periode aanslagen 2020 en 2021 opgelegd door de Belastingdienst.

Omdat de Belastingdienst het werkelijke rendement nog niet kan verwerken in de aanslagen, worden deze aanslagen nog op basis van het forfaitaire rendement opgelegd. Als het werkelijke rendement lager is dan dit forfaitaire rendement, moet op tijd bezwaar (6 weken na datum dagtekening) gemaakt worden tegen deze aanslag.

Het is mogelijk om het werkelijk rendement in het bezwaarschrift direct nader te motiveren of pas nader te motiveren zodra het online formulier beschikbaar is.

Ben je een klant van CROP belastingadvies? We kunnen helpen om een goede afweging te maken of bezwaar maken nuttig is en wanneer er nader gemotiveerd wordt. We ontvangen dan graag een kopie van de aanslag.

Daarnaast is de Belastingdienst verplicht om binnen zes weken uitspraak op bezwaar te doen. In het tijdspad van de Belastingdienst wordt pas in 2026 uitspraak gedaan op de bezwaarschriften, terwijl de eerste bezwaarschriften al eind 2021 zijn verstuurd. Over deze periode dat de Belastingdienst ‘te laat’ uitspraak doet wordt, in beginsel, geen rente vergoed.

Wat kan je doen?

Om te voorkomen dat de Belastingdienst dit geld zo lang bij zich houdt, kan een eerdere uitspraak op bezwaar worden afgedwongen. CROP kan helpen met het nemen van deze stap. Als het belang groot genoeg is, weegt het voordeel van het eerder krijgen van de teruggave op tegen de extra kosten. Neem daarvoor contact op met je CROP-adviseur.

Neem contact op

Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Schrijf je in!

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacy verklaring.