Voorjaarsnota 2024: 5 opmerkelijke fiscale wijzigingen

15 april 2024
Artikel

Op 15 april publiceerde de Minister van Financiën de Voorjaarsnota 2024. Deze nota gaat voornamelijk over de overheidsbegroting, maar het beschrijft ook een paar geplande fiscale wijzigingen.

Deze voorstellen moeten eerst door het parlement worden aangenomen voordat zij in werking treden. We vertellen je hier graag meer over.

1. Voorstel aanpassing kwijtscheldingswinstvrijstelling

Als leningen worden kwijtgescholden, dan is de vrijval van de schuld bij de schuldenaar meestal belast. Dit wordt als ongewenst gezien en daarom bestaat de kwijtscheldingswinstvrijstelling.

Deze regeling bepaalt dat de kwijtschelding is vrijgesteld, onder voorwaarde dat er verrekenbare verliezen zijn. De gedachte is dat deze verliezen verrekend kunnen worden met de kwijtscheldingswinst, zodat er alsnog geen belasting verschuldigd is. Sinds 2022 worden winsten boven € 1.000.000, – voor maximaal 50% verrekend met verliezen. Hierdoor is er bij deze bedragen alsnog vennootschapsbelasting verschuldigd.

Het kabinet vindt dit ongewenst. Daarom is aangekondigd dat dit vanaf 1 januari 2025 aangepast wordt. Over de precieze invulling van de maatregel wordt nog overlegd met de Belastingdienst. Hierover wordt later dit jaar meer bekend gemaakt.

2. Belastingontwijking via de splitsingsvrijstelling voorkomen

De verkrijging van vastgoed is belast met overdrachtsbelasting. Er zijn verschillende vrijstellingen om ervoor te zorgen dat de overdrachtsbelasting bij herstructureringen geen belemmering is. Eén van deze vrijstellingen is de splitsingsvrijstelling. Hierbij is het vastgoed dat bij een juridische splitsing is verkregen, onder voorwaarden, vrijgesteld van overdrachtsbelasting.

Maar in bepaalde situaties wordt deze vrijstelling ook gebruikt om heffing te voorkomen bij verkoop van vastgoed aan een derde. Dit doen ze door eerst het vastgoed af te splitsen, en daarna de aandelen in de nieuwe bv (met daarin het vastgoed) te verkopen.

Dit vindt het kabinet ongewenst. Daarom worden de voorwaarden van de vrijstelling aangescherpt. Het vastgoed moet na splitsing tenminste drie jaar in bezit blijven, zodat belastingontwijking wordt voorkomen. De precieze regeling wordt bekend gemaakt in het Eindejaarsbesluit 2024.

3. Aanpassing kavelruilvrijstelling overdrachtsbelasting

Het kabinet wil maatregelen treffen tegen de kavelruilconstructie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de kavelruilvrijstelling in de overdrachtsbelasting. Onder deze vrijstelling kunnen gronden in het landelijke gebied vrij van overdrachtsbelasting worden geruild.

Deze vrijstelling wordt vaak gebruikt om woningen zonder overdrachtsbelasting over te dragen, door kunstmatig de reguliere verkoop om te zetten in een kwalificerende ruil. Dit gebeurt door een derde te betrekken in de transactie die enkel een klein stukje grond inbrengt. Hiermee kan 10,4% overdrachtsbelasting op de woning worden voorkomen.

In het Belastingplan 2025 zullen maatregelen worden genomen om deze constructie te beperken. De kavelruilvrijstelling kan niet langer toegepast worden op de verkrijging van woningen, inclusief de bijbehorende ondergrond en aanhorigheden.

Ook wordt de kavelruilvrijstelling uitgesloten voor andere opstallen, wanneer deze niet gebruikt worden voor landbouw. Als opstallen wel gebruikt worden voor landbouwexploitatie, moet de ontvangende partij de grond voor minimaal 10 jaar voor agrarische doelen gebruiken. De plande maatregelen gaan expliciet niet gelden voor onbebouwde gronden. Hierop blijft de kavelruilvrijstelling gewoon van toepassing.

4. Inflatiecorrectie eindheffingsloon bestelauto’s

Een werknemer die voor privédoeleinden een (bestel)auto van de zaak gebruikt, betaalt loonheffing over het privégebruik van de auto. Je betaalt dan bijtelling, gewaardeerd op de cataloguswaarde van het voertuig.

Als een bestelauto door meerdere werknemers gebruikt wordt, kan de werkgever ervoor kiezen dit loonelement aan te merken als eindheffingsloon en de belastingheffing voor eigen rekening te nemen. Al sinds 2006 gold hiervoor een vast belastingbedrag van € 300, – per bestelauto. Vanaf 1 januari 2025 zal dit bedrag voor inflatie gecorrigeerd worden.

5. Verdere verlaging MKB-winstvrijstelling vanaf 1 januari 2025

De MKB-winstvrijstelling is nu nog 13,31%. Per 1 januari 2025 zou deze naar 12,7% worden verlaagd.

Op grond van deze voorjaarsnota wordt het percentage vanaf 1 januari 2025 verder verlaagd naar 12,03%.

Meer informatie over de Voorjaarsnota 2024 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de, neem dan contact op met Robert Honing of je eigen CROP adviseur. Lees hier meer over onze fiscale dienstverlening. 

Neem contact op

Nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Schrijf je in!

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief ga je akkoord met onze privacy verklaring.