FAQ bij ‘Ondersteuning bij scenario analyses’

Op deze pagina vind je de antwoorden op veelgestelde vragen van ondernemers over scenario analyses. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Email ons

Let op:

De onderstaande antwoorden zijn geformuleerd met de op het moment van uitkomen beschikbare informatie en zijn onderhevig aan wijzigingen. Wij doen ons best de actuele informatie steeds zo snel mogelijk te verwerken, maar er kan enige vertraging optreden. Er kunnen dan ook geen rechten aan worden ontleend. 


Welke aannames moet ik doen voor het opstellen van prognoses?

Gezien de onzekerheid over de duur en intensiteit van de coronacrises adviseren wij voor het opstellen van exploitatie- en liquiditeitsprognoses uit te gaan van twee scenario’s, namelijk een realistisch scenario en een pessimistischer scenario. Dat geeft je inzicht in de eventuele liquiditeitsbehoefte en kan je jezelf er alvast op voorbereiden. Wij kunnen je helpen met het opstellen van deze prognoses en adviseren over de mogelijkheden van het vinden van additionele financiering of kapitaal.

Zijn er op dit moment wel kopers voor mijn onderneming?

Er zijn in deze tijd genoeg bedrijven die over voldoende cash beschikken om een overname te realiseren. Uiteraard zullen kopers kritisch zijn, en dat zal zich vertalen in prijs en voorwaarden. Het is onze taak om voor jou de serieuze kopers van de “aasgieren” te onderscheiden. Wij kunnen je adviseren hoe de onderneming, activa of activiteiten het beste te koop kunnen worden aangeboden, om daarmee de prijs en de kans van slagen van verkoop zo hoog mogelijk te laten zijn. Verkoop van (delen) van een onderneming kan ondanks deze crisisperiode een betere optie zijn dan zelfstandige voortzetting of, in het meest negatieve geval, een faillissement.

Waarom zou een schuldeiser meewerken aan kwijtschelding van schulden?

Een schuldeiser maakt een financiële afweging als er sprake is van een zorgelijke financiële situatie. Met andere woorden: krijgt hij meer van zijn vordering terug bij een schuldensanering of bij een faillissement. Bij een faillissement ziet een concurrente schuldeiser (een ‘gewone’ schuldeiser zonder bijzondere rechten) vaak nauwelijks iets terug van zijn vordering. Om deze reden kan hij nu bereid zijn een deel van zijn vordering kwijt te schelden. Zie ook onze whitepaper ‘Schuldensanering’.

Als er nog voldoende liquiditeiten zijn om een regeling te treffen met de schuldeiser, dan kan je proberen een onderhands akkoord met schuldeisers te bereiken om zo een faillissement te voorkomen en jouw schulden te saneren. Op dit moment kan dat alleen nog als alle schuldeisers meewerken en ben je volkomen afhankelijk van de vrijwillige medewerking van schuldeisers.

Wat moet ik me voorstellen bij een doorstart uit een faillissement?

Een doorstart uit faillissement kan een mogelijk scenario zijn als een onderneming in de kern renderend is, maar als gevolg van de coronacrisis op korte termijn niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. Met een faillissement is het mogelijk schulden en kosten te saneren en je te ontdoen van verplichtingen, waarna een ‘lean en mean’ organisatie kan worden voortgezet. Een doorstart uit faillissement is een zeer intensief traject dat niet zonder risico’s is. Tevens dient de ondernemer voldoende kapitaal of financiers beschikbaar te hebben om een doorstart te realiseren. Zie ook onze whitepaper ‘Doorstart na faillissement’.

De artikelen op deze pagina’s zijn samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid op basis van op het moment beschikbare informatie. Deze informatie is onderhevig aan wijzigingen. Wij doen ons best de actuele informatie steeds zo snel mogelijk te verwerken, maar er kan enige vertraging optreden. Er kunnen dan ook geen rechten aan worden ontleend.

Neem contact op