Voortzetting van Corona steunmaatregelen voor de btw

11 juni 2021
Nieuws

De corona steunmaatregelen voor de btw zijn opnieuw grotendeels verlengd. Lees hieronder wat dit voor jou betekent.

Btw-vrijstelling voor het uitlenen van zorgpersoneel

Om te voorkomen dat zorginstellingen en zorginrichtingen bij de inleen van personeel worden geconfronteerd met btw die niet aftrekbaar is, wordt de btw-vrijstelling voor het uitlenen van zorgpersoneel voortgezet. Deze btw-maatregel gold eerst tot en met 30 juni 2021, maar is verlengd tot en met 30 september 2021. De voorwaarden voor toepassing van de vrijstelling zijn niet gewijzigd en zijn als volgt:

  • de goedkeuring geldt voor het ter beschikking stellen van zorgpersoneel aan inrichtingen als bedoeld in artikel 11, eerste lid, aanhef en onderdeel c, van de Wet OB of aan instellingen als bedoeld in artikel 11, eerste lid, aanhef en onderdeel f, van de Wet OB, jo Bijlage B behorende bij het Uitvoeringsbesluit omzetbelasting 1968, posten b-9, b-12, b-13 en b-23;
  • de ondernemer dient op de factuur te vermelden dat gebruik wordt gemaakt van deze goedkeuring en de gegevens die betrekking hebben op de toepassing van de goedkeuring in de administratie vast te leggen;
  • als voor de terbeschikkingstelling een vergoeding in rekening wordt gebracht moet de vergoeding voor de terbeschikkingstelling beperkt blijven tot de brutoloonkosten van het betrokken personeelslid, eventueel vermeerderd met een administratieve kostenvergoeding van maximaal 5%. In geen geval mag er winst worden beoogd of gemaakt met de terbeschikkingstelling van het zorgpersoneel.

Het toepassen van deze vrijstelling leidt in principe niet tot een beperking van de vooraftrek bij de uitlener.

Het tijdelijk verlaagd btw-tarief voor online sportlessen

Door de verplichte sluiting van de sportscholen in verband met de bestrijding van de coronacrisis is sinds 15 december 2020 het verlaagde btw-tarief van toepassing op de sportlessen die sportscholen en dergelijke ondernemers gedurende de verplichte sluiting online aan hun afnemers aanbieden. De sportscholen zijn vanaf 19 mei 2021 weer geopend, waardoor het reguliere btw-tarief weer van toepassing is.

Voor groepslessen is de verplichte sluiting echter nog niet opgeheven, waardoor het verlaagde btw-tarief van 9% nog van toepassing blijft op online sportlessen die de groepslessen vervangen. Dit geldt tot het moment dat groepslessen binnen weer zijn toegestaan.

Toepassing van het 0%-tarief voor mondkapjes

Voor de levering van mondkapjes blijft in ieder geval tot en met 30 september 2021 het 0%-tarief van toepassing. Het gaat hier om zowel medische als niet-medische mondkapjes. Het begrip ‘mondkapjes’ moet naar algemeen spraakgebruik worden uitgelegd.

Door de toepassing van het 0%-tarief zijn er geen gevolgen voor de aftrek van btw bij de leverancier.

Toepassing van het 0%-tarief voor coronavaccins en -testkits

Vanaf 21 december 2020 tot en met 30 september 2021 is het 0%-tarief van toepassing op het leveren van coronavaccins en -testkits, het vaccineren met deze vaccins en het testen met deze testkits, tenzij normaliter een btw-vrijstelling van toepassing is. Het moet hierbij gaan om vaccins die door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zijn goedgekeurd als coronavaccins. Voor de testkits geldt dat deze moeten voldoen aan de richtlijnen van het RIVM (en de bijbehorende richtlijnen). Vanaf 16 april 2021 geldt het 0%-tarief ook voor testkits die op de lijst van de Europese Commissie staan en een CE-nummer hebben en voor testkits waarvoor de minister van Medische Zorg en Sport ontheffing heeft verleend.

Door de toepassing van het 0%-tarief zijn er geen gevolgen voor de aftrek van btw bij de leverancier.

Btw-vrijstelling voor medische hulpgoederen is niet verlengd

De btw-vrijstelling voor het gratis ter beschikking stellen van medische hulpgoederen is niet verlengd. Deze vrijstelling is enkel van toepassing als de ter beschikking stelling heeft plaatsgevonden in de periode van 16 maart 2020 tot en met 31 december 2020 en wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • het gaat om goederen die worden genoemd in de ‘Bijlage Gepubliceerde lijst van de Wereld Douaneorganisatie; indelingen van medische voorzieningen in verband met uitbraak Covid-19’;
  • voor de aftrek van btw maken de kosten van de goederen onderdeel uit van de algemene kosten van de ondernemer;
  • het recht op aftrek van btw voor deze algemene kosten wordt bepaald op basis van de totale omzet van de ondernemer, waarbij de gratis verstrekking van de goederen buiten beschouwing blijft;
  • de ondernemer dient op de factuur te vermelden dat gebruik wordt gemaakt van deze goedkeuring en de gegevens die betrekking hebben op de toepassing van de goedkeuring in de administratie vast te leggen.

Heb je hierover vragen? Neem dan contact op met één van onze btw-adviseurs of stuur een e-mail naar btw@crop.nl.