Nieuws

Thuiswerken weer de norm: over de diverse uitdagingen voor werkgevers

29 november 2021

Het kabinet heeft vrijdag aangekondigd dat thuiswerken de komende tijd nog meer de norm zal zijn. Voor werkgevers brengt dat diverse uitdagingen en vragen met zich mee. Wat heb jij voor je werknemers geregeld?

Thuiswerkbeleid

Hoe zorg je ervoor dat het welzijn van je werknemers op orde blijft tijdens het thuiswerken en daarmee ook het ziekteverzuim? Ben je ervan op de hoogte als je structureel met je werknemers thuiswerkt en dit opneemt in je (Arbo)beleid dat je ook verplicht een update dient te doen van je  risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)?

Welke maatregelen heb je getroffen in het kader van de zorgplicht ten aanzien van de thuiswerkplek? Is dat in lijn met de verplichtingen die een werkgever heeft zoals het ergonomisch inrichten van de werkplek?

Weet jij welke mogelijkheden het invoeren van de nieuwe onbelaste thuiswerkvergoeding van € 2 per thuisgewerkte dag biedt? En heb je al gekeken naar de impact die dit kan hebben op de vaste onbelaste vergoeding voor woon-werkverkeer?

Heb je al beleid geformuleerd ten aanzien van thuiswerken na de crisis en is hier vanuit HR, arbeidsrechtelijk en fiscaal oogpunt naar gekeken?

Wet “Werken waar je wilt”

De Wet “Werken waar je wilt” is in de maak. Het is nog onzeker of deze wet wordt aangenomen, maar als deze wet wordt aangenomen, kan de werknemer een verzoek doen om een aanpassing van de arbeidsplaats en daarmee een verzoek tot thuiswerken doen. De werkgever mag dat verzoek dan alleen weigeren bij zwaarwegende bedrijfsbelangen. Ben je er daarnaast bij het vormen van beleid bewust van de impact die thuiswerken in het buitenland kan hebben op de sociale zekerheids- en belastingpositie van de werknemers en de verplichtingen voor werkgevers?

CROP ondersteunt werkgevers bij de uitdagingen en kansen die er zijn, vanuit een geïntegreerde aanpak. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem contact op met Chantal Bakkes, Ilse Lurvink, Heleen Goeting of Suzanne van Hattum. We helpen je graag vooruit!

 

 

+31 (0) 33 - 46 357 27 info@crop.nl