Terugwerkende kracht bij foutieve sectorindelingen

27 oktober 2021
Nieuws

Als werkgever val je voor de heffing van werknemersverzekeringen in een bepaalde sector. Deze sector is bepalend voor de premie die je als werkgever moet betalen voor de werkhervattingskas: een onderdeel van de werknemersverzekeringen waaruit loonkosten van zieke en arbeidsongeschikte werknemers worden betaald. Op basis van de wet val je als werkgever automatisch in een bepaalde sector. Ga je andere activiteiten verrichten, dan kun je in een andere sector terechtkomen. Dit kan zowel door de Belastingdienst als op eigen verzoek van de werkgever.

Een wetswijziging op 29 mei 2019 heeft ervoor gezorgd dat een verzoek tot verandering van sectorindeling met terugwerkende kracht niet meer wordt geaccepteerd. Tot die tijd was het beleid dat je als werkgever bij de Belastingdienst een verzoek tot wijziging van de sectorindeling kon doen met maximaal 5 jaar terugwerkende kracht. De wetswijziging van 29 mei 2019 is ingevoerd met terugwerkende kracht tot en met 29 juni 2018. Een werkgever die het niet eens was met deze wetswijziging, is hiertegen gaan procederen.

De uitkomst van dit proces is een arrest van de Hoge Raad van 24 september. De Hoge Raad oordeelde dat er zwaarwegende redenen aanwezig moeten zijn om een wetswijziging met terugwerkende kracht in te voeren. De reden die de Belastingdienst geeft, namelijk capaciteitsgebrek wanneer veel werkgevers nog van de regeling gebruik willen maken met terugwerkende kracht, is onvoldoende is om de wetswijziging met terugwerkende kracht in te voeren. Het Hof gaat nu beoordelen of de werkgever recht heeft op een sectorindeling met terugwerkende kracht.

Heb je vragen over (het wijzigen van) sectorindelingen? Neem dan gerust contact op met onze specialisten via loonheffingen@crop.nl of je CROP contactpersoon.

Bekijk de uitspraak hier.