Ook in 2021 geen hogere WW-premie bij overwerk

19 februari 2021
Nieuws

Werkgevers betalen meer WW-premie voor werknemers met een bepaalde tijd contract of een oproepcontract. Op deze manier wil de overheid vaste dienstverbanden zoveel mogelijk stimuleren. Op het moment dat een werknemer met een vast dienstverband met een laag aantal uren over een geheel jaar bezien meer dan 30% overwerkt, is alsnog de hoge premie van kracht  Vanwege de voortdurende coronacrisis is besloten de maatregel te verruimen omdat ik sommige sectoren structureel wordt overgewerkt. overgewerkt.

verschil hoge en lage WW-premie 5%

De lage WW-premie bedraagt dit jaar 2,7%. De hoge WW-premie voor mensen met een flexibel arbeidscontract is 5%-punt hoger, dus 7,7%. Werknemers met een vast contract zijn in dit opzicht dus een stuk voordeliger omdat naar rato minder premies werknemersverzekeringen hoeven te worden betaald.

Voorwaarden lage WW-premie

Werkgevers betalen de lage WW-premie voor werknemers met een vaste arbeidsovereenkomst. Het gaat dan om arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd die schriftelijk zijn vastgelegd. Het mag niet gaan om een oproepovereenkomst.

Hoge premie bij veel overwerk?

Op het moment dat een werknemer met een vast arbeidscontract op jaarbasis meer dan 30% heeft overgewerkt ten opzichte van de vast afgesproken uren, dient normaal gesproken de WW-premie met terugwerkende kracht over het gehele jaar te worden herzien naar de hoge WW-premie. Dit geldt alleen bij contracten van minder dan 35 uur per week.

Vanwege de extreme drukte in bepaalde sectoren, zoals de zorg, gold voorgaande regeling niet in 2020 en wordt ook voor 2021 gecontinueerd. Dus ook als meer dan 30% wordt overgewerkt mag je als werkgever toch de lage WW-premie blijven toepassen.

LET OP!
de herzieningssituatie blijft wel van kracht op het moment dat een werknemer met een vast arbeidscontract binnen twee maanden weer uit dienst gaat. In dat geval dient met terugwerkende kracht alsnog de hoge WW-premie te worden afgedragen.

Heb je vragen over de hoogte van de WW-premie, neem dan contact met ons op.