Miljoenennota 2023: 4 maatregelen rondom klimaat & energie

27 september 2022
Nieuws

Het klimaatvraagstuk en de energietransitie zijn belangrijke thema’s op Prinsjesdag 2022. De oorlog in Oekraïne en de droge, warme zomer hebben voor een stevige energiecrisis gezorgd. In Europa vullen alle landen angstvallig de gasopslagen en de energieprijzen zijn zo hoog opgelopen dat veel huishoudens en bedrijven in de problemen komen. Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend welke maatregelen worden genomen om deze pijn te verzachten.

1. Energie en brandstof

Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond voor gas en elektriciteit voor particulieren en kleine en middelgrote ondernemingen, die op grond van hun verbruik in aanmerking komen voor korting op de energiebelasting. Het kabinet werkt nog aan een aparte subsidieregeling voor energie-intensieve mkb’ers.

De tegemoetkoming ten aanzien van de hoge benzine- en dieselprijzen aan de pomp blijft voorlopig gehandhaafd. De verlaging van brandstofaccijns wordt verlengd tot 1 juli 2023.

Het kabinet is niet alleen bezig met lastenverlichtingen. Door de bijzondere tijden zijn bij energiebedrijven grote winsten ontstaan. Het kabinet wil dat die bedrijven een bijdrage gaan leveren in de vorm van een solidariteitsheffing (windfall tax). De winsten van energiebedrijven zullen extra worden belast door een verhoging van de zogenaamde mijnbouwheffing. De precieze uitwerking volgt in de nota van wijziging.

Voor ondernemers is het dus nog even afwachten met welk pakket het kabinet precies komt.

2. Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Energie-investeringsaftrek (EIA)

De MIA en de EIA worden verhoogd per 2023. Deze regelingen stimuleren  investeringen in milieuvriendelijke en energiebesparende bedrijfsmiddelen, door het bieden van een investeringsaftrek en/of een willekeurige (veelal versnelde) afschrijving van het bedrijfsmiddel (liquiditeit- en rentevoordeel) in de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Door de verhoogde inflatie en energieprijzen maken ondernemers veel gebruik van deze regelingen, maar ook al vóór 2022 namen de aanvragen voor de regelingen toe. Om bedrijven een extra steun in de rug te geven en aan de grotere vraag tegemoet te kunnen komen, verhoogt het kabinet het budget voor de EIA en MIA structureel met respectievelijk € 100 miljoen en € 50 miljoen euro per jaar vanaf 2023.

Advies: Het budget wordt dus verhoogd, niet de percentages die in mindering kunnen worden gebracht op de belastbare winst. Dat betekent dat meer ondernemers in aanmerking kunnen komen voor de MIA en de EIA.

3. 0% btw op zonnepanelen

Het kabinet wil de administratieve lasten voor zonnepaneelhouders en de Belastingdienst verminderen en daarnaast investeringen in zonnepanelen (als dakbedekking) stimuleren. Om deze reden is voorgesteld om per 1 januari 2023 het btw-tarief op de aanschaf en installatie van zonnepanelen op woningen te verlagen van 21% naar 0%. Dat geldt ook voor zonnepanelen in de onmiddellijke nabijheid van de woning, zoals op de garage.

Meer informatie vind je in het overzicht over de Woningmarkt.

4. BPM voor bestelauto’s

In de Wet op de belasting van personenauto’s en motorrijwielen 1992 (BPM) geldt een vrijstelling voor bestelauto’s die op naam worden gesteld van een ondernemer. De grondslag voor de heffing van BPM voor bestelauto’s in de overige gevallen is gebaseerd op de netto cataloguswaarde. Omdat bestelauto’s in vergelijking tot personenauto’s relatief meer CO₂, stikstofoxiden en fijnstof uitstoten, wordt voorgesteld om de vrijstelling te beëindigen met uitzondering van emissievrije bestelauto’s. Daarnaast wordt de BPM-grondslag voor bestelauto’s per 2025 niet meer gebaseerd op de cataloguswaarde, maar op de CO2-uitstoot.

Advies: Door deze maatregelen wordt het steeds interessanter om emissievrije of zuinige bestelauto’s aan te schaffen. Dat zal ongetwijfeld ook gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de prijzen van gebruikte bestelauto’s. Het is daarom goed om nog eens naar het wagenpark te kijken.

 

Alles over de Miljoenennota 2023