Hoe word je een aantrekkelijke werkgever?

17 januari 2022
Nieuws

Zoals al eerder was te lezen in het artikel Advies Werving & Selectie, is het zijn van een aantrekkelijke werkgever in tijden van ‘the war of talent’ erg belangrijk. Niet alleen bij het aantrekken van een nieuw talent maar ook voor het binden, boeien en behouden van werknemers.

Hoe wordt of blijf je een aantrekkelijke werkgever? Hoe stel je een aantrekkelijk arbeidvoorwaarden pakket samen? En hoe tevreden zijn jouw werknemers over de huidige arbeidsvoorwaarden? Wij gaan hierover graag met je in gesprek.

Het waarderen en belonen van werknemers is een erg belangrijk onderdeel om aantrekkelijk te blijven als werkgever

Jaarlijks stijgen de vaste lasten van werknemers en daarmee is een stijging in salaris ook te adviseren. Veel organisaties indexeren de lonen dan ook jaarlijks, in januari. Ben je eigenlijk wettelijk verplicht als werkgever om de lonen van werknemers te indexeren?

In de wet is niets vastgelegd over het verplicht indexeren – jaarlijks verhogen – van de lonen van werknemers. Die verplichting heb je als werkgever wel als je met je werknemers hebt afgesproken in het personeelsreglement/ arbeidsovereenkomst om jaarlijks te indexeren en/of als de cao indexering voorschrijft. Er kan ook een ‘gewoonterecht’ ontstaan waardoor de werknemer in de loop van de jaren er vanuit mag gaan dat het loon wordt geïndexeerd.

Wil je weten of er op basis van gewoonterecht jouw werknemers ‘recht’ hebben op een loonsverhoging? Wij kunnen dit voor je toetsen en advies over geven.

Wettelijk gezien mag in veel gevallen een werknemer dus gedurende zijn hele loonbaan hetzelfde loon ontvangen. Maar is dat wel zo verstandig? Ook al ben je niet verplicht om te indexeren, is het een overweging waard om dit toch te doen. Juist nu. In deze krappe arbeidsmarkt is het te adviseren voor een werkgever om zich onderscheiden van de grote concurrentie. Het is belangrijker dan ooit om je werknemers te waarderen en belonen.

Naast de collectieve indexatie voor werknemers is het ook mogelijk om individueel werknemers te belonen. Bijvoorbeeld bij een promotie of bij een extra geleverde inspanning. Als werknemers het gevoel hebben dat ze dit kunnen bereiken door een stapje extra te zetten, krijg je blije werknemers.

Het zijn van een aantrekkelijke werkgever

Vaak wordt er gedacht dat werknemers de hoogte van het salaris de belangrijkste arbeidsvoorwaarde vinden. Uiteraard is het van belang om een aantrekkelijk salaris te bieden, maar de interesse van een werknemer hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een uitdagende functie, veel zelfstandigheid, gezonde werk privé balans door b.v. bovenwettelijk verlof en een thuiswerkbeleid inclusief thuiswerkvergoeding, mobiliteitsvergoeding/ (elektrische) leaseauto en een goede pensioenregeling.

Meer weten? Of wil je graag eens vrijblijvend sparren over dit onderwerp? Neem contact met ons op.