FAQ ondernemingsrecht

Welke rechtsvorm past bij mijn onderneming?

De keuze voor een rechtsvorm is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de fase waarin je onderneming zich bevindt en jouw specifieke wensen. Hierbij is van belang of het gewenst is om met je privévermogen aansprakelijk te zijn voor schulden van je onderneming. In dat geval kun je bijvoorbeeld kiezen voor een eenmanszaak. Wanneer je kiest voor een BV ben je slechts in bijzondere situaties aansprakelijk met je privévermogen.

Wat is een personenvennootschap?

Een personenvennootschap is een rechtsvorm. In Nederland kennen we als personenvennootschappen de maatschap, de vennootschap onder firma en de commanditaire vennootschap. Bij deze rechtsvormen zijn er twee of meer personen die de winst of het verlies delen op basis van onderlinge afspraken. Wanneer je als ondernemer kiest voor een personenvennootschap, ben je persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van je onderneming.

Welke overeenkomsten moet ik opstellen bij de start van mijn onderneming?

Dit is afhankelijk van de rechtsvorm die is gekozen voor het drijven van de onderneming. Wanneer je hebt gekozen voor een personenvennootschap, dan moet je een overeenkomst opstellen waarin je de afspraken vastlegt over hoe je de onderneming gaat drijven. In deze overeenkomst maak je afspraken over bijvoorbeeld de verdeling van winst of verlies en de wijze van toe- en uittreding van vennoten of maten.

Wanneer je kiest voor een rechtsvorm als de BV en er sprake is van meerdere aandeelhouders, kan het verstandig zijn om een aandeelhoudersovereenkomst te sluiten. In deze overeenkomst kun je afspraken maken over de manier van besluitvorming, de informatievoorziening en toe- en uittreden van aandeelhouders.

Waar moeten mijn statuten aan voldoen?

Statuten worden bij het oprichten van een BV of NV opgesteld door een notaris en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De statuten bevatten de naam van de rechtspersoon, de plaats waar zij haar zetel heeft en de omschrijving van het doel van de onderneming. Daarnaast worden er o.a. regels opgenomen over de taken en bevoegdheden van het bestuur, de algemene vergadering en het al dan niet verplicht aanbieden van aandelen.

Ben ik als bestuurder aansprakelijk voor mijn bedrijf?

Dit is afhankelijk van de rechtsvorm die is gekozen voor het drijven van de onderneming. Wanneer je hebt gekozen voor een personenvennootschap is het mogelijk dat schuldeisers zich verhalen op je privévermogen. Als je hebt gekozen voor een BV of een NV geldt het uitgangspunt dat je als bestuurder niet aansprakelijk bent voor schulden van de onderneming. Dit kan echter anders zijn als je je als bestuurder onbehoorlijk gedraagt. Een voorbeeld van onbehoorlijk gedrag van bestuurders is het niet op tijd deponeren van de jaarrekening bij de Kamer van Koophandel of het niet voeren van een deugdelijke administratie.

De artikelen op deze pagina’s zijn samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid op basis van op het moment beschikbare informatie. Deze informatie is onderhevig aan wijzigingen. Wij doen ons best de actuele informatie steeds zo snel mogelijk te verwerken, maar er kan enige vertraging optreden. Er kunnen dan ook geen rechten aan worden ontleend.