Document

Transitievergoeding

16 september 2019

Vanaf 1 januari a.s. ben je vanaf de eerste dag van het dienstverband een transitievergoeding verschuldigd. Dit houdt in dat voor iedere medewerker waarbij het dienstverband eindigt of het dienstverband niet wordt voortgezet op initiatief van de werkgever deze vergoeding betaald moet worden. Dit geldt ook in de proeftijd.

De wijze waarop de transitievergoeding berekend wordt verandert ook per 1 januari 2020. De transitievergoeding wordt berekend over de feitelijke duur van de arbeidsovereenkomst. Voor ieder dienstjaar zal 1/3 maandsalaris worden opgebouwd, pro rata voor een gedeelte van een dienstjaar.

De hogere transitievergoeding vanaf 10 jaar dienstverband wordt afgeschaft, evenals de regeling voor oudere werknemers en de overbruggingsregeling transitievergoeding bij slechte financiële omstandigheden, zodat voor ieder dienstjaar altijd 1/3 maandsalaris wordt opgebouwd.

In een aantal gevallen kun je recht hebben op een compensatie van de transitievergoeding. Dit kan onder meer het geval zijn wanneer je de werknemer ontslaat na twee jaar ziekte (gaat in per 1 april 2020) of wanneer je als ondernemer noodgedwongen je bedrijf moet beëindigen (per 1 januari 2021).

Stappenplan:

Houd in de budgettering vanaf 2020 rekening met het feit dat er vanaf de eerste dag een transitievergoeding betaald moet worden als contracten van werknemers niet worden verlengd.

Inventariseer van welke mensen binnenkort afscheid genomen moet worden of kan gaan worden en per wanneer.

De transitievergoeding zal over het algemeen na 1 januari 2020 lager uitvallen. Zeker ten aanzien van oudere werknemers met een langer dienstverband. Het loont daarom om even op te letten wanneer een arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. Soms kan het verstandig zijn nog dit jaar een procedure op te starten en soms is het juist beter om nog even te wachten tot na 1 januari 2020.

Contactpersoon

Marcel van Bakel
Coördinator HR services
+31 (0) 33 - 46 357 27 info@crop.nl