7 tips bij bedrijfsovername

Artikel

Heb je plannen om een bedrijf over te nemen? Of wil je je inkopen in het bedrijf waar je werkzaam bent? Hieronder vind je 7 Tips bij bedrijfsovername om je goed voor te kunnen bereiden!

1. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Een bedrijfsovername doorloopt over het algemeen een aantal fasen: de voorbereidingsfase, de koopfase en de structureringsfase. Als je je goed voorbereidt, kom je beslagen ten ijs.

2. Bepaal je acquisitiestrategie

Wat is de reden voor de overname? Dat kan bijv. uitbreiding zijn in een regio, schaalvergroting of misschien plannen om in het buitenland te gaan ondernemen?

3. Stel een acquisitieprofiel op

Als je je acquisitiestrategie hebt bepaald, kun je een profiel opstellen. Waar moet een overnamekandidaat aan voldoen. Welke wensen en criteria zijn voor jou doorslaggevend?

 

Wil je meer weten over bedrijfsovernames? Klik hier om je aan te melden voor onze Workshop Bedrijfsovername op 9 maart a.s.!

4. Maak een uitgebreide analyse van de overname kandidaat

Wanneer je eventueel samen met je adviseur een geschikte overnamekandidaat hebt gevonden, maak dan een uitgebreide analyse van de onderneming, waaronder een waardebepaling.

5. Weet vooraf hoeveel je wilt en kunt financieren

De financiering van een bedrijfsovername kent vele mogelijkheden en is over het algemeen maatwerk. Bepaal in een zo vroeg mogelijk stadium de mogelijkheden, dan voorkom je teleurstellingen achteraf.

6. Laat een due diligence onderzoek uitvoeren

Bij een due diligence onderzoek wordt een uitgebreid boekenonderzoek verricht. Zo weet je zeker, dat je geen kat in de zak koopt.

7. Laat overeenkomsten opstellen door een jurist

Naast een koopovereenkomst kan er sprake zijn van nog andere overeenkomsten. Denk aan management- of arbeidsovereenkomsten, huurovereenkomsten of een financieringsovereenkomst.

Wil je meer weten over bedrijfsovernames? Download ons stappenplan of neem contact met ons op

 

 

 

Neem contact op

Kees van Rossum
Partner Corporate Finance