Synergievoordelen bij een bedrijfsovername

17 juni 2019
Blog

Synergievoordelen bedrijfsovername

Bij een bedrijfsovername kan het zijn dat een koper synergievoordelen verwacht te realiseren. Synergievoordelen hebben één ding met elkaar in gemeen: ze zorgen ervoor dat de waarde van de twee bedrijven samengevoegd groter is dan wanneer de bedrijven als losse onderdelen opereren. Deze voordelen kunnen vervolgens worden onderverdeeld in financiële en operationele synergieën, welke op diverse manieren kunnen worden behaald.

Een financiële synergie kan bijvoorbeeld leiden tot een verbeterde efficiency op het gebied van bedrijfsfinanciering.

Een operationele synergie houdt in dat wanneer operationele activiteiten gebundeld worden, er vervolgens een kostenbesparingen of prijsverhoging plaats kan vinden. Een kostenbesparing op het gebied van de overhead (algemene kosten) is daarom een voorbeeld van een operationele synergie. Ook kan een bedrijf zich een stevigere positie verschaffen in de markt, door bijvoorbeeld een concurrent over te nemen. Hierdoor kan er een prijsverhoging plaatsvinden, doordat de onderneming over meer marktaandeel beschikt. Maar zal de onderneming eventueel ook meer omzet genereren door de verkoopkanalen van een kopende en aan te kopen onderneming te bundelen.

Een andere, voor de hand liggende, reden voor een bedrijfsovername is dat een onderneming in de toekomst een flinke groei verwacht te realiseren. Een verkoper zal daarom in de meeste gevallen willen meeprofiteren van eventuele synergievoordelen of groei in de toekomst. In de praktijk betekent dit in het bijzonder een hogere vraagprijs dan de stand alone-waarde.

CROP corporate finance

Een bedrijf overnemen kan een mooie kans zijn om groei te realiseren of bijvoorbeeld je marktpositie te vergroten. Denk je er daarom over om een bedrijf over te nemen? Bereid je dan allereerst goed voor.

Wij van CROP corporate finance denken dan ook graag met je mee in een vroegtijdig stadium. Met onze kennis helpen we jou onder andere bij vraagstukken op het gebied van een bedrijfsuitbreiding. Zodoende komen we samen tot het beste resultaat. Omdat wij jarenlange ervaring hebben, bespaar jij onnodige tijd en kosten. Neem daarom graag contact met ons op, om de mogelijkheden voor jouw onderneming te bespreken.

Wij zeggen daarom niet voor niets: aandacht voor de ondernemer, samen vooruit.

Lees verder op Accountancy Vanmorgen

Contactpersonen

Gerben Remmerde
Partner Corporate Finance