Blog

Schenken? Denk eens aan het schenken van beleggingen

19 mei 2020

Op de aandelenbeurzen zijn de koersen ten opzichte van het begin van de Coronacrisis (fors) gedaald met als gevolg dat beleggingen minder waard zijn. Op zichzelf genomen geen goed nieuws, maar het biedt ook mogelijkheden. Het kan namelijk interessant zijn om beleggingen te schenken. Daarbij is het niet nodig om vooraf aandelen te verkopen, je kunt de aandelen gewoon laten overboeken van je eigen beleggingsdepot naar dat van iemand anders. Hieraan zijn wel bankkosten verbonden. Door de beleggingen nu te schenken aan bijvoorbeeld je kinderen komt een eventuele waardestijging van de aandelen onbelast bij hen terecht. Uiteraard ligt het risico van een (verdere) koersdaling ook bij de kinderen!

Economisch en juridisch eigendom

Het is ook mogelijk om alleen het economisch eigendom van de beleggingen over te dragen aan kinderen en het juridisch eigendom te behouden. Op deze manier kun je zeggenschap houden over het vermogen dat wordt geschonken, al dan niet tijdelijk.

Heb je interesse in het doen van een schenking, neem dan contact met ons op. Wij adviseren je graag en denken mee over bijvoorbeeld de voorwaarden van de schenking.

Vrijstellingen en tarieven voor de schenkbelasting 2020

Contactpersoon

Puck van de Vlasakker
Tax Consultant
+31 (0) 33 - 46 357 27 info@crop.nl