5 tips voor een succesvolle reboarding na thuiswerken

15 oktober 2021
Blog

Na ruim anderhalf jaar thuiswerken is het eindelijk zover, de versoepelingen zijn in zicht en zo ook de terugkeer naar kantoor. Om dit zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk om hier als werkgever alvast over na te denken.

Reboarding: terug naar kantoor

Na een lange periode van thuiswerken gaan we weer voorzichtig naar kantoor. Dat betekent voor werknemers dat ze terugkomen in een nieuwe situatie, die niet helemaal meer lijkt op de werkplek zoals ze die kenden. Hoe zorg je dat je werknemers zich toch weer thuis voelen en meegaan in de veranderingen en regels voor de nieuwe manier van werken op kantoor?

Tips voor reboarding

5 tips om de terugkeer naar de werkvloer zo goed mogelijk te laten verlopen:

  1. Gebruik een reboardingsschema om de terugkeer naar kantoor in goede banen te leiden
  2. Neem hygiënemaatregelen tegen het coronavirus
  3. Ken de regels rondom reiskostenvergoeding in tijden van corona
  4. Voer een thuiswerkregeling in
  5. Biedt werknemers een arboverantwoorde thuiswerkplek

Wat is een reboardingsschema?

In een reboardingsschema onderscheid je de fasen vanaf dat er weer op kantoor wordt gewerkt (de eerste dag of week en de periode daarna) en de doelgroep (het management, het team of de werknemer). In een reboardingsschema leg je voor iedere combinatie van fase en doelgroep vast, waar je aandacht aan kan besteden en welke vragen je daarbij kunt stellen. Denk goed na over wat in welke fase belangrijk is. Wat heeft een werknemer nodig om de terugkeer naar de werkvloer soepel te laten verlopen? Wat zijn de valkuilen? Hoe doen wij het als organisatie? Heb ik de juiste zaken goed geregeld, zoals de thuiswerkvergoeding en de reiskostenvergoeding?

Regeling voor onbelaste vaste reiskostenvergoeding loopt af

De regeling voor de onbelaste vaste reiskostenvergoeding is sinds het uitbreken van de coronacrisis al een aantal keren met een paar maanden verlengd. Op dit moment ziet het er naar uit dat de regeling in januari 2022 afloopt. Maak alvast afspraken met werknemers over de reiskostenvergoeding en leg dit vast in een reiskostenregeling of de arbeidsovereenkomst.

Een veilig en gezond thuiswerkbeleid

Naast het inrichten van vergoedingen en faciliteiten omtrent thuiswerken, is het te adviseren om werknemers met regelmaat te informeren over de arborichtlijnen om veilig en gezond thuis te werken.

Het risico op uitval zit niet alleen in de (werk)houding bij thuiswerken. Het is ook belangrijk dat de werknemer voldoende pauzemomenten heeft op een dag, voldoende daglicht, niet de hele dag binnen blijft en verbinding blijft houden met collega’s en leidinggevende. Mocht je het thuiswerkbeleid structureel inrichten dan is het goed om dit vast te leggen in een thuiswerkbeleid.

€2 vrijstelling voor thuiswerkvergoeding

De gerichte vrijstelling voor thuiswerkkosten is opgenomen in het belastingplan van 2022. Het kabinet heeft de vrijstelling gesteld op maximaal € 2 per thuiswerkdag. De thuiswerkvergoeding  mag zelfs als vaste vergoeding worden verstrekt.

Meer weten?

Meer weten over reboarding? CROP ondersteunt bij het opstellen van het thuiswerkbeleid, de thuiswerkovereenkomst, thuiswerkvergoeding en thuiswerkfaciliteiten. Neem daarvoor contact op met HR Services.

Neem contact op

Medewerker-Coby-van-den-Broek
Coby van den Broek
HR Consultant

Relevante diensten