100 dagen CROP corporate finance

13 april 2021
Blog

Deze week ben ik op de kop af 100 werkdagen actief in corporate finance. Vanuit een jarenlange bancaire achtergrond in de advisering aan MKB+ ondernemers en familiebedrijven, heb ik de overstap gemaakt naar het werkveld van bedrijfsovernames, verkooptrajecten, MBO’s en debt advisory. Dezelfde doelgroep, dezelfde mooie gesprekken met ondernemers, maar een net iets andere insteek. Na 100 dagen vertel ik graag over wat ik zie en doe.

Ten eerste zie ik dat ondanks, of misschien wel dankzij, de Coronacrisis geen enkele ondernemer het bijltje erbij neergooit. Creativiteit, nieuwe business- en verdienmodellen, nieuwe markten aanboren, dat is wat ik zie. Nog nooit zijn ondernemers er zich zo van bewust dat ze niet op één paard moeten wedden. Spreiden en flexibiliteit, of het nu over afnemers en  leveranciers gaat, over productiebedrijven of dienstverleners, of over de flexibele schil in je personeel en andere vaste kosten. Het is van (over)levensbelang om te blijven schakelen, die les hebben zij nu zeker geleerd.

Dat brengt mij op het tweede punt. Meer dan ooit tevoren zie ik dat ondernemers in de leeftijdsgroep van pak hem beet 50-60 jaar hun stip op de horizon helder willen hebben en vooral ook: de weg daarnaar toe. Na meerdere crises te hebben meegemaakt willen zij de door hen zorgvuldige uitgebouwde onderneming niet in de waagschaal leggen. Niet juist nu die stip steeds een stukje dichterbij komt. Dus het stappenplan richting een zorgvuldige overdracht is vaak onderwerp van het gesprek dat ik met hen voer.

Laat het nu zo zijn dat zowel voor het zorgen van meer spreiding en flexibiliteit als voor het maken van een goed exit plan, tijd nodig is. Tijd die je kunt benutten om te zorgen dat je onderneming picobello staat voorgesorteerd voor een volgende eigenaar. Of dat nu je eigen kind, management team, een investeerder of een strategische koper is, in alle gevallen wil je dat jouw onderneming er goed voor staat. Dat wil de potentiële koper uiteraard ook. Dus kijk zelf ook eens met de blik van een investeerder naar jouw eigen onderneming.

Het leuke van mijn nieuwe werk is dat ik juist deze ondernemers help met inzicht te verschaffen in de knoppen waaraan zij kunnen draaien op de weg naar die stip. En vooral ook welke impact dat kan heeft op de waarde van de onderneming. En dan is ‘spreiden’ maar één van de value drivers, er zijn er meer dan 50 die je onder de loep kunt nemen. Niet allemaal tegelijk, maar als jouw stip aan de horizon nog 3 tot 5 jaar verderop ligt, is er nog voldoende tijd om aan die knoppen te draaien. Werken aan Waarde noemen wij dat.

Wil je meer weten over Werken aan Waarde en hoe wij je kunnen begeleiden? Neem dan contact met mij op via awolff@crop.nl.

NB. zodra de Coronaregels het toelaten, starten we met ook een masterclass cyclus voor gelijkgestemde ondernemers waarin we de ins en outs van waarde creatie, bedrijfswaardering en het exit plan met je delen.