FAQ Uitstel van betaling en Melding betalingsonmacht

Update vrijdag 24 juli 2020

Hieronder vind je alle tot nu toe bekende antwoorden op ondernemersvragen met betrekking tot Uitstel van betaling en Melding betalingsonmacht. Staat jouw vraag of antwoord er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Email ons

Let op:

De onderstaande antwoorden zijn geformuleerd met de op het moment van uitkomen beschikbare informatie. Er is echter nog veel onduidelijk. Er kunnen dan ook geen rechten aan worden ontleend. De antwoorden zijn onderhevig aan wijzigingen van nadere wet- en regelgeving. Wij doen ons best de actuele informatie zo snel mogelijk te verwerken, maar er kan enige vertraging optreden.

Is uitstel van betaling ook afstel van betaling?

Nee, de aanslag moet op een later moment alsnog betaald worden.

Voor welke belastingmiddelen kan ik uitstel van betaling aanvragen?

Je kunt als ondernemer uitstel van betaling aanvragen voor de volgende belastingmiddelen:

• Inkomstenbelasting/premies volksverzekeringen;
• Inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet;
• Loonheffingen;
• Omzetbelasting (btw);
• Vennootschapsbelasting;
• Binnenlandse accijnzen (bier, wijn, tussenproducten, overige alcoholhoudende producten, minerale oliën en tabaksproducten);
• Sommige milieubelastingen (energiebelasting en opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE), kolenbelasting, afvalstoffenbelasting, belasting op leidingwater);
• Kansspelbelasting;
• Verhuurderheffing;
• Assurantiebelasting;
• Verbruiksbelasting alcoholische dranken;
• Soortgelijke belastingen in Caribisch Nederland.

Als ik uitstel van betaling heb gevraagd, kan ik dan ook de g-rekening laten deblokkeren?

Bedrijven die personeel uitzenden, uitlenen of detacheren en g-rekeningen gebruiken, kunnen bij de Belastingdienst verzoeken om deze rekeningen te laten deblokkeren. Door de coronacrisis kunnen tijdelijk ook bedragen worden vrijgegeven die zijn opgelegd als (naheffings)aanslagen loonheffingen of btw. Voor die aanslagen moet dan eerst bijzonder uitstel van betaling zijn gevraagd vanwege de coronacrisis. De verruimde deblokkeringsmogelijkheid geldt dan voor bedragen waarvoor de Belastingdienst bijzonder uitstel van betaling heeft verleend.

Na aanvragen van bijzonder uitstel van betaling kan het formulier Verzoek deblokkering g-rekening worden ingevuld. Daarbij gelden vanuit de Belastingdienst een aantal specifieke instructies:

• Bij rubriek 3 moet worden aangegeven dat de uitbraak van het coronavirus tot betalingsproblemen heeft geleid.
• Bij rubriek 4 moet het bedrag worden aangegeven waarvoor de g-rekening moet worden gedeblokkeerd. Het verzoek is het bedrag te splitsen in een overschot én het bedrag waarvoor uitstel van betaling is gevraagd.
• Bij rubriek 5 geldt de machtiging tot verrekenen niet voor het bedrag waarvoor de Belastingdienst uitstel van betaling heeft gegeven vanwege de coronacrisis.

De tegemoetkoming wordt per brief verstuurd. De Belastingdienst streeft er naar binnen 4 weken te reageren.

Wie moet er verzoeken om uitstel bij een fiscale eenheid voor de omzetbelasting?

Het verzoek kan worden gedaan namens de fiscale eenheid voor de omzetbelasting.

Is het noodzakelijk om ook betalingsonmacht te melden?

Zonder melding van betalingsonmacht zijn de bestuurders, onder andere, aansprakelijk voor de niet afgedragen loonheffingen en omzetbelasting. Normaal gesproken moet dit verzoek schriftelijk binnen 14 dagen na de deadline van betalen worden gedaan. In verband met de coronacrisis is aangekondigd dat het verzoek tot uitstel van betaling ook wordt aangemerkt als melding betalingsonmacht en daarnaast is de termijn van 14 dagen vervallen. Dit betekent dat als uitstel van betaling wordt aangevraagd er niet nog een aparte melding betalingsonmacht gedaan hoeft te worden.

Vanaf wanneer kan uitstel worden aangevraagd en betalingsonmacht worden gemeld?

Uitstel van betaling kan worden aangevraagd vanaf het moment dat er een belastingaanslag van ten minste één van de belastingmiddelen, waarvoor bijzonder uitstel van betaling kan worden aangevraagd, is opgelegd.

Voor alle aanslagen inkomstenbelasting/premies volksverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet, loonheffingen, omzetbelasting (btw) en vennootschapsbelasting vraag je in één keer tegelijk uitstel van betaling aan. Je hoeft niet te wachten tot je voor alle vijf een aanslag hebt ontvangen, één aanslag is voldoende. Voor alle andere belastingmiddelen waarvoor je bijzonder uitstel van betaling kunt vragen, vraag je apart uitstel van betaling aan.

Betalingsonmacht kan worden gemeld vanaf het moment dat duidelijk is dat de loonheffingen en/of omzetbelasting niet tijdig betaald kunnen worden, dit kan ook voor de deadline van de betaling. Aangezien een verzoek om bijzonder uitstel van betaling door de coronacrisis tevens wordt aangemerkt als melding betalingsonmacht, heeft het geen toegevoegde waarde meer om dit separaat te melden.

Ten overvloede merken wij op dat onverkort de verplichting bestaat om tijdig een aangifte in te dienen.

Voor hoe lang wordt er uitstel van betaling verleend?

Er wordt op verzoek direct voor drie maanden uitstel van betaling verleend. Deze driemaands periode start op het moment dat uitstel wordt aangevraagd. Aanslagen die worden opgelegd in deze driemaands periode lopen automatisch mee in het uitstel van betaling.

Voorbeeld
Stel dat er op 21 april een naheffingsaanslag loonheffingen februari is opgelegd met de uiterste betaaldatum 5 mei en op 1 mei is uitstel van betaling gevraagd. Dan wordt er uitstel verleend tot 1 augustus. Voor de op 21 mei ontvangen naheffingsaanslag loonheffingen maart is dan ook automatisch verleend tot 1 augustus.

Als langer uitstel van betaling gewenst is, kan onder voorwaarden een verzoek worden ingediend om verlengd uitstel van betaling. Het verlengde uitstel van betaling loopt in ieder geval 1 oktober.

Wat moet ik doen als ik uitstel heb aangevraagd en toch een aanslag voor een van de belastingmiddelen ontvang?

Als de aanslag valt in de periode waarvoor uitstel van betaling is verleend, hoef je deze niet te betalen op de termijn zoals op de aanslag staat vernoemd. De betaalverzuimboete die mogelijk is opgelegd gelijktijdig met de aanslag hoeft in zijn geheel niet betaald te worden, deze wordt automatisch kwijtgescholden. Neem bij vragen contact op met de CROP Coronadesk. Wij helpen je graag.

Wat moet ik doen als ik nog geen uitstel heb aangevraagd?

Voor nieuwe aanvragen geldt dat er een aanslag moet zijn opgelegd. Zodra je de aanslag hebt ontvangen, stuur je deze zo snel mogelijk aan ons door. Wij dienen dan het verzoek tot uitstel van betaling graag voor je in. Je kunt ook zelf om uitstel van betaling verzoeken op de website van de Belastingdienst door in te loggen met je DigiD. Houd je ons wel op de hoogte? Verzoeken om uitstel van betaling van belastingen kunnen tot 1 oktober worden ingediend.

Moet er iedere maand opnieuw uitstel worden gevraagd?

Nee, na het aanvragen van uitstel van betaling wordt automatisch uitstel verleend voor de duur van drie maanden. Dit geldt voor alle aanslagen die in deze drie maanden worden opgelegd.

Moet er iedere maand opnieuw betalingsonmacht worden gemeld?

Nee, een melding geldt voor alle komende periodes totdat de Belastingdienst je heeft bericht dat zij van mening is dat er van betalingsonmacht geen sprake meer is. Dit gebeurt over het algemeen nadat weer gestart is met betalen. Dit betekent ook dat als er voor de loonheffingen al betalingsonmacht is gemeld er niet nog separaat voor de omzetbelasting gemeld hoeft te worden.

Heeft uitstel van betaling vragen invloed op het krijgen van een ‘Verklaring betalingsbedrag’?

Normaal gesproken is het niet mogelijk om een “schone” verklaring van betalingsgedrag te krijgen als er achterstanden zijn bij het betalen van belastingen. In verband met de coronacrisis geeft de ontvanger toch een “schone” verklaring betalingsgedrag af, als voor de nageheven loonheffingen of voor de omzetbelasting bijzonder uitstel van betaling is verleend.

Wat moet ik doen als het verleende uitstel van betaling van drie maanden afloopt?

Je hebt in feite dan drie mogelijkheden:

1. De uitgestelde belastingschulden direct betalen en de nieuwe/toekomstige belastingschulden weer tijdig betalen.
2. Een betalingsregeling treffen met de Belastingdienst voor het betalen van de uitgestelde belastingschulden. Daarnaast betaal je de nieuwe/toekomstige belastingschulden weer op tijd.
Over de betalingsregeling is op dit moment nog geen nadere informatie bekend. Zodra hierover meer bekend is, informeren wij je hierover.
3. Verlengd uitstel van betaling aanvragen, zodat je de uitgestelde belastingen nog niet hoeft te betalen en de nieuwe/toekomstige belastingschulden ook nog niet. Let op dat hieraan nadere voorwaarden vastzitten.

Ik heb drie maanden uitstel van betaling gekregen. Loopt de uitsteltermijn voor alle belastingschulden op dezelfde datum af?

Ja, de einddatum van het uitstel van betaling van drie maanden is voor alle belastingschulden hetzelfde. Heb je uitstel van betaling aangevraagd voor de loonheffingen februari en het uitstel van betaling is verleend tot 24 juli, dan heb je ook uitstel van betaling voor bijvoorbeeld de loonheffingen maart en de omzetbelasting van het eerste kwartaal tot 24 juli. Voor latere belastingaanslagen heb je dus korter dan drie maanden uitstel gehad.

Wat houdt de betalingsregeling in?

Het kabinet wil ondernemers zo goed mogelijk helpen en kijkt naar gespreide terugbetalingsmogelijkheden en maatwerk (waarschijnlijk per branche). De betalingsregeling wordt deze zomer uitgewerkt, dus op dit moment zijn er nog geen verdere details bekend over onder andere termijnen, rente en aflossingen. Als er meer duidelijk is, informeren wij je daarover.

Totdat er meer duidelijkheid is over de betalingsregeling, is een (gedeeltelijke) aflossing van de uitgestelde belastingschulden nog niet verplicht. Uiteraard is dit wel mogelijk als de financiële situatie dat toelaat.

Wat zijn de voorwaarden voor het aanvragen van verlengd uitstel van betaling?

Voor het aanvragen van verlengd uitstel wordt onderscheid gemaakt tussen twee situaties:

1. De totale belastingschulden bedragen op het moment van het eerste uitstelverzoek minder dan € 20.000;
2. De totale belastingschulden bedragen op het moment van het eerste uitstelverzoek meer dan € 20.000.

Voorwaarden bij minder dan € 20.000 belastingschuld

1. De bestaande betalingsproblemen maken langer uitstel noodzakelijk;
2. Deze betalingsproblemen zijn hoofdzakelijk door de coronacrisis ontstaan;
3. Er is voor de belastingschuld waarvoor het uitstel wordt gevraagd voldaan aan de aangifteplicht;
4. Het gevraagde uitstel ziet op één of meer van de volgende belastingen:
loonheffingen, omzetbelasting, inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet, vennootschapsbelasting, kansspelbelasting, assurantiebelasting, verhuurderheffing, milieubelastingen (energiebelasting en opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE), kolenbelasting, afvalstoffenbelasting, belasting op leidingwater), accijnzen en verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken.
5. De ondernemer verklaart dat geen bonussen worden uitgekeerd aan de Raad van Bestuur en de directie van de onderneming, geen dividend wordt uitgekeerd en geen eigen aandelen worden ingekocht in de periode vanaf het indienen van het uitstelverzoek tot en met de datum van de vergadering waarin de jaarrekening wordt vastgesteld in 2021. Onder bonussen worden mede begrepen winstuitdelingen en andere betalingen die kenmerken van bonussen hebben. Deze voorwaarde ziet niet op bonussen, dividenden en aandelen waarvan de uitbetaling en inkoop na het uitstelverzoek plaatsvindt, maar de daaraan ten grondslag liggende beslissing in 2019 is genomen.

Voorwaarden bij meer dan € 20.000 belastingschuld

1. Er wordt voldaan aan de voorwaarden die gelden voor belastingschulden van minder dan € 20.000;
2. Het hebben van een liquiditeitsprognose die volgens de derde-deskundige plausibel is.
De derde-deskundige verklaring kunnen wij voor jou opstellen. Loopt jouw uitstel van betaling bijna af, heb je verlengd uitstel van betaling nodig en bedraagt de belastingschuld op het moment van het eerste uitstelverzoek meer dan € 20.000? Neem dan tijdig contact op met jouw contactpersoon binnen CROP of met de Coronadesk.

Ik heb uitstel van betaling gekregen en toch is een betaalverzuimboete opgelegd. Klopt dat? Wat moet ik doen?

Eventuele betaalverzuimboetes, die zijn opgelegd bij belastingaanslagen waarvoor je tijdens de coronacrisis bijzonder uitstel van betaling hebt, worden ambtshalve vernietigd. Dit geldt voor de betaalverzuimboetes in periode vanaf 12 maart 2020 tot en met het einde van het verleende bijzondere uitstel van betaling. Hiervoor is geen verzoek of bezwaar nodig.

Moet ik rente betalen tijdens het uitstel van betaling?

De lagere invorderingsrente van 0,01% is van toepassing tot 1 oktober 2020. Dit betekent dat er nagenoeg geen rente betaald hoeft te worden over het verleende uitstel van betaling tot 1 oktober 2020. Ook is aangegeven dat de verlaging van de belastingrente tot 0,01%, welke voor de meeste belastingmiddelen ingaat op 1 juni 2020, in ieder geval geldt tot 1 oktober 2020.

Het is niet bekend of de termijnen nogmaals worden verlengd. Het is mogelijk dat de rentes op 1 oktober 2020 weer stijgen naar het gebruikelijke percentage.

Hoe kan ik verlengd uitstel van betaling aanvragen?

Als je voldoet aan alle voorwaarden, kun je verlengd uitstel van betaling aanvragen op de website van de Belastingdienst door in te loggen met DigiD. De mogelijkheid om per post verlengd uitstel van betaling aan te vragen blijft ook mogelijk. Uiteraard kunnen wij je ondersteunen bij het verzoek om verlengd uitstel van betaling. In sommige gevallen is een derde-deskundige verklaring vereist. Deze verklaring kunnen wij voor je verzorgen. Neem contact met ons op, zodat we samen kunnen kijken welke gegevens we daarvoor nodig hebben.

De artikelen op deze pagina’s zijn samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid op basis van op het moment beschikbare informatie. Deze informatie is onderhevig aan wijzigingen. Wij doen ons best de actuele informatie steeds zo snel mogelijk te verwerken, maar er kan enige vertraging optreden. Er kunnen dan ook geen rechten aan worden ontleend.